Linkovi

Američki vojni tribunali - za i protiv (16/11/01) - 2001-11-16


Ukoliko američke snage u Afganistanu uhite Osamu bin Ladena, mogao bi biti izveden pred posebni vojni sud, na temelju izvršne uredbe koju je potpisao predsjednik Bush. Kada se radi o suđenju osobama optuženim za teroristička djela, koje nisu američki državljani pred vojnim sudom, mišljenja pravnih stručnjaka prilično su podijeljena.

Nova predsjednička uredba dala je administraciji predsjednika Busha mogućnost da osumnjičene teroriste izvede pred vojne, umjesto pred civilne sudove. Prema toj uredbi, predsjednik bi odredio kojem se od optuženih terorista može suditi pred vojnim tribunalom. Ministar obrane Donald Rumsfeld imenovao bi članove tribunala i definirao pravila i procedure njihovog rada. Optuženici ne bi imali pravo priziva na presudu. Među onima koji podržavaju predsjednikovu direktivu je Douglas Kmiec, dekan Pravnog fakulteta Katoličkog sveučilišta ovdje u Washingtonu.

"S tim ljudima se kroz povijest uglavnom obračunavalo na bojišnici, ili, ako su se predali, kroz vojne tribunale. Stoga u izvođenju ratnika, koji su prekršili zakon, a među koje se ubrajaju i teroristi, ima nekog dostojanstva."

Douglas Kmiec također ističe da suđenje teroristima pred vojnim tribunalom ima i nekih praktičnih pravnih prednosti: "Pravila za iznošenje dokaza postaju pragmatičnija. Formulirana su s ciljem otkrivanja istine, a ne kako bi se sačuvale sve nijanse ustavnih jamstava, koja se odnose na branjenike u kaznenom postupku u civilnom društvu. Tako bi se, vjerojatno, i za dokazivanje krivnje tražilo manje od uklanjanja svake opravdane sumnje."

Rad tribunala odvijao bi se u tajnosti. To bi omogućilo administraciji da ne iznosi u javnost osjetljive obavještajne podatke, koji bi se mogli upotrijebiti za dokazivanje krivnje optuženika. No, među stručnjacima za pravo ima i onih koji se ne slažu s predsjednikovom inicijativom. Jonathan Turley je profesor prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta George Washington vjeruje da će se naći onih koji će dovoditi u pitanje eventualne presude vojnih tribunala. Profesor Turley također ističe da bi se tajnost u radu tribunala mogla osvetiti administraciji predsjednika Busha.

"Ovaj ad hoc pristup samo će potkopati legitimnost budućih suđenja. Ukoliko pobijedimo u ratu protiv terorizma, to neće biti samo zbog naše vojne sile, već zbog našeg sustava pravosuđa i naših vrijednosti. Ovaj tribunal potkopava mogućnost za pobjedu u tom smislu."

Neki pravni stručnjaci tvrde da bi bilo bolje osobama poput Osame bin Ladena suditi u američkom saveznom sudskom sustavu. Anthony Arend profesor je prava na washingtonskom sveučilištu Georgetown.

"Jedna od kritika koja se ovdje čuje jest da bin Laden ne bi u Sjedinjenim Državama dobio pravedno suđenje. Mislim da mu, s obzirom na okolnosti, ne bi bilo posebno stalo da dobije idealno suđenje, pred porotom koja za njega nikada nije čula i nema pojma što se dogodilo u ovom sukobu. Vjerujem da u radu našeg saveznog sudstva postoje odgovarajuće kontrole i ograničenja koja bi mu omogućila da dobije pravedno suđenje."

Vojni tribunali korišteni su i u prošlosti, iako rijetko. Tijekom drugog svjetskog rata pogubljeno je šest nacističkih sabotera, nakon što su proglašeni krivima na tajnom vojnom suđenju, koje je naredio predsjednik Franklin Roosevelt. A 1865, nakon atentata na predsjednika Abrahama Lincolna, posebni vojni sud proglasio je osam osoba krivima za sudjelovanje u planiranju atentata. Četvorica osuđenika pogubljena su vješanjem.

XS
SM
MD
LG