Linkovi

Koliko bi daleko išli Amerikanci u ratu protiv terorizma? (14/11/01) - 2001-11-14


Pod naslovom “Koliko bi daleko išli Amerikanci u borbi protiv terorizma”, "Christian Science Monitor" objavljuje rezultate najnovije ankete, koja pokazuje da većina Amerikanaca u svrhu suzbijanja terorizma podržava i atentate na strane čelnike, a čak četvrtina bi ih pristala i na korištenje nuklearnog oružja. Prema anketi, na ratu protiv terorizma padaju i drugi javni “tabui” – primjerice, trećina ispitanika podržala bi i mučenje optuženih za terorističke aktivnosti.

"New York Times pod naslovom" “Obuzdavanje surogata” donosi vojnu analizu najnovijih događaja u Afganistanu. Penatagon - piše njujorški dnevnik – nema kontrolu nad Sjevernim savezom, a podjednako su nepredvidivi i drugi čimbenici koji će utjecati na ishod rata – paštunski plemenski vođe na jugu, susjedni Pakistan, pa i sami talibani. Prema pisanju Timesa, čini se da je Pentagon već odbacio svoju strategiju za osvajanje Kabula i sada se usmjerava na glavni cilj – napad na talibane u njihovom uporištu u Kandaharu. Talibani, pak, imaju dvije opcije – ili će braniti za Kandahar ili će se povući u planine iz kojih će voditi gerilski rat. No, mogli bi isto tako pokušati izazvati pobunu protiv pakistanskog predsjednika ili infiltrirati izbjegličke logore.

"Washington Post" u jutrošenjem izdanju donosi reportažu iz “Malog Kabula” u Annadaleu u saveznoj državi Virginiji u okolici Washingtona. Kako piše Post, stanovnici lokalne afganistanske zajednice dočekali su vijest o padu Kabula sa suzama olakšanja, a neki su po prvi puta u više mjeseci telefonom razgovarali sa svojim bližnjima u Afganistanu. U lokalnim restoranima svirala se glasna glazba, a u kompleksima okolnih škola, studenti su na automobilima izvjesili afganistanske zastave i plesali na parkiralištima.

XS
SM
MD
LG