Linkovi

Bush i Putin najavljuju smanjenje nuklearnih arsenala za dvije trećine (14/11/01) - 2001-11-14


Ruski predsjednik Vladimir Putin pridružio se predsjedniku Bushu u obećanju da će za dvije trećine smanjiti nuklearni arsenal. Gospodin je Putin to obećao prilikom sinoćnjeg govora u ruskom veleposlanstvu u Washingtonu.

Nekoliko sati prije toga, predsjednik je Bush izrazio spremnost na drastično smanjenje arsenala dalekometnog nuklearnog oružja Sjedinjenih Država za oko dvije trećine. Ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon razgovora u Bijeloj kući izjavio da će njegova zemlja nastojati uzvratiti istom mjerom.

Predsjednik je Bush obećao vrlo značajno smanjenje arsenala nuklearnih bojevih glava. To bi smanjenje bilo provedeno tijekom sljedećih deset godina.

“Razina na kojoj se sada nalaze naši nuklearni potencijali ne odražava strateške realnosti današnjice,” rekao je predsjednik.

Sjedinjene Države trenutno raspolažu s oko 7 tisuća inter-kontinentalnih nuklearnih bojevih glava. Gospodin je Bush rekao da će taj broj biti sveden na negdje izmedju 1700 i 2200.

Rusija raspolaže s nešto manje od 6 tisuća inter-kontinentalnih nuklearnih bojevih glava. Ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon sastanka u Bijeloj kući nagovjestio mogućnost da Rusija učini isto što I Sjedinjene Države.

“Vrlo cijenimo predsjednikovu odluku o smanjenju strateškog ofenzivnog oružja u okvire koje je naveo. Mi ćemo s naše strane nastojati uzvratiti istom mjerom,” kazao je ruski čelnik.

Odluka predsjednika Busha nije predstavljala iznenađenje za ruskog čelnika. Odmah po dolasku u Bijelu kuću, gospodin je Bush naložio Pentagonu da preispita stanje nuklearnog arsenala. On je rekao da će na temelju izvještaja odrediti razinu na kojoj naoružanje treba biti.

XS
SM
MD
LG