Linkovi

Cheney: Smanjenje poreza osigurava dugročni ekonomski poticaj (14/11/01) - 2001-11-14


Američki dopredsjednik Dick Cheney rekao je u govoru članovima savezne gospodarske komore, da američki Senat treba prihvatiti ekonomski paket za stimulaciju gospodarstva koji se temelji na smanjenju poreza, a ne na hitnom povećanju vladine potrošnje, kako to zagovaraju demokrati. Gospodin Cheney, i sam nekada korporacijski izvršni čelnik, rekao je da plan temeljen na smanjenju poreza, osigurava dugoročniji ekonomski poticaj.

"Vjerujemo da, ukoliko ste ozbiljno zainteresirani za poticaj, apsolutno najbolji način je da to učinite kroz smanjenje poreza. Postoje takodjer neke temeljne razlike, ako pogledate zakonski tekst koji je došao iz Zastupničkog doma, gdje vode republikanci, ili iz senatskog odbora za financijska pitanja, koji kontroliraju demokrati", rekao je potpredsjednik Cheney.

Senatskim planom predvidja se povećanje vladine potrošnje za pomoć nezaposlenima dok se verzijom Zastupničkog doma, koji podržava predsjednik Bush, zagovara smanjenje poreza pojedincima i korporacijama. Obje verzije teške su oko 100 milijardi dolara, ili jedan posto američkog outputa. Američko gospodarstvo smanjilo se za 0.4 posto tijekom trećeg tromjesečja, a očekuje se da će doći do još ubrzanijeg pada tijekom tri posljednja mjeseca ove godine.

XS
SM
MD
LG