Linkovi

Ujedinjavanje protiv terorizma (14/11/01) - 2001-11-13


U Afganistanu, talibani su u bijegu, no borba protiv terorizma se nastavlja. Sjedinjene Države neće posustati sve dok ne pronađu Osamu bin Ladena i sve druge teroriste i obračunaju se s njima.

Kako je predsjednik George Walker Bush rekao u govoru u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, 10. studenoga, “nema toga kuta svijeta koji bi bio dovoljno udaljen ili mračan da bi ih zaštitio.” Svaka zemlja ima ulog u ovoj borbi. Čak i sada, rekao je predsjednik Bush članicama Ujedinjenih naroda, “teroristi planiraju nova ubojstva, možda u našoj, a možda i u vašoj zemlji. Oni ubijaju jer nastoje ostvariti dominaciju. Pokušavaju svrgnuti vlade i destabilizirati čitave regije svijeta.”

Na terorističke zavjere danas odgovara sve veća globalna koalicija. Neće svaka zemlja sudjelovati u svakoj akciji, no svaka zemlja ima svoje obveze. Terorističke skupine poput Osame bin Ladena ovise o pomoći ili indiferentnosti pojedinih vlada. Treba im podrška financijske infrastrukture i utočišta u kojima mogu planirati, organizirati obuku i sakrivati se.

Osnovne obveze u ratu protiv terorizma definiralo je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. U rezoluciji 1373, Vijeće kaže da svaka članica Ujedinjenih naroda ima hitnu i obvezujuću obvezu da poduzme mjere na prekidanju financiranju terorista. Članice svjetske organizacije također su obvezne razmjenjivati obavještajne podatke i koordinirati policijske akcije. Svaka zemlja mora teroristima uskratiti utočište, mogućnost prolaženja kroz njen teritorij i oružje.

Neke vlade i dalje zatvaraju oči pred teroristima, u nadi da će ih zaobići teroristička prijetnja. No, one se zavaravaju. A neke vlade, koje obećavaju da će podržavati načela Ujedinjenih naroda, ipak su pristale uz teroriste. Međutim, saveznici terorista podjednako su krivi i odgovorni pred licem pravde. Ne može se prihvatiti da neke zemlje osuđuju al-Qaidu, ali podržavaju ili toleriraju druge teroriste, kao što je Hezbollah u Libanonu ili Hamas u palestinskim područjima.

Kako je naglasio predsjednik Bush, “Moramo se ujediniti u otporu svim teroristima, a ne samo nekima od njih. U ovom svijetu, ima dobrih i loših ciljeva, i možemo se ne slagati oko toga gdje treba povući crtu razdvajanja. Ipak,” rekao je predsjednik Bush, “ne postoje dobri teroristi. Nikakve nacionalne aspiracije, nikakvo zlo koje se pamti ne mogu opravdati namjerno ubijanje nevinih ljudi. Svaka vlada koja odbacuje ovo načelo, pokušavajući izabrati prijatelje među teroristima, sučelit će se s posljedicama svoje odluke.”

XS
SM
MD
LG