Linkovi

Bush: Amerika danas tužnija, ali jača (9/11/01) - 2001-11-09


Predsjednik je Bush izjavio da je Amerika žalosnija, ali jača danas – gotovo dva mjeseca nakon terorističkih napada na New York i Washington. Predsjednik je, u govoru naciji – koji je održao sinoć u Atlanti – nastojao ublažiti zabrinutost Amerikanaca i potaknuti njihovu odlučnost.

Predsjednik je pozvao naciju na jedinstvo – naciju koja je zabrinuta zbog terorističkih napada i sučeljena s opasnošću od antraksa koji je već odnio četiri života.

“Kao zemlja, drugačiji smo od onog što smo bili 10. rujna: žalosniji i manje naivni; jači i jedinstveniji; a sučeljeni s opasnostima koje traju – odlučniji smo i hrabri.”

Gospodin je Bush naglasio da su američke vrijednosti još više učvršćene u ova teška vremena.

“Odbili smo živjeti u stanju panike – ili odbijanja sučeljavanja s istinom. Postoji razlika između opreza i zastrašenosti; ovu se veliku zemlju nikada neće moći zastrašiti.”

U publici kojoj se gospodin Bush sinoć obratio u Atlanti bili su i vatrogasci, policajci i javnozdravstveni djelatnici. Predsjednik je rekao da su upravo oni novi američki junaci.

Predsjednik je ponovo naglasio da će terorizam biti pobijeđen, a borbu protiv terorizma je nazvao borbom za spašavanje civilizacije. On je pozvao vladu, Kongres, oružane snage i obične građane da se sučele s novim odgovornostima koje je nametnulo novo razdoblje, kako bi se osiguralo da se američke vrijednosti – hrabrost i optimizam – i dalje razvijaju.

Ocjenjujući vojne operacije u Afganistanu, predsjednik je rekao da one dobro napreduju, te da oružane snage bombardiraju talibanske crte bojišnice da bi se – kako je rekao – “ubojicama” ušlo u trag i izvelo ih se pred lice pravde. Gospodin je Bush naglasio da su Sjedinjene Države i u prošlosti pobjeđivale neprijatelje slobode, te će to učiniti i ovaj put

XS
SM
MD
LG