Linkovi

Rumsfeld upozorava na pogoršanje humanitarne situacije u Afganistanu (9/11/01) - 2001-11-09


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld upozorava na sve goru humanitarnu situaciju u Afganistanu. To se stanje pogoršava s dolaskom zime i nastavljanjem vojnih operacija protiv talibana i al-Qaidinih terorista.

Od samog početka američkih vojnih operacija u Afganistanu, koje su započele prije četiri tjedna, ministar obrane Donald Rumsfeld je uporno odbacivao kritike prema kojima se operacije vode presporo, te da se pretjerano oslanjaju na oporbene snage u kopnenim borbama. Sada, međutim, gospodin Rumsfeld pokazuje znakove nestrpljenja, upozoravajući po prvi put na opasnosti od otezanja vojne kampanje – posebno sa stajališta humanitarnih problema koji se povećavaju s dolaskom zime.

“Odugovlačenje s ratom samo bi još više iscrpljivalo afganistanski narod, te jačalo njegove tlačitelje,” kazao je.

Tlačitelji su – prema riječima gospodina Rumsfelda – talibani i teroristička organizacija al-Qaida. Njihovo uklanjanje predstavlja važniji humanitarni zadatak, nego izravno upućivanje humanitarne pomoći Afganistancima – rekao je ministar obrane. Dužnosnici u Pentagonu smatraju da je upozorenje gospodina Rumsfelda glede opasnosti od prolongiranja vojnih operacija – ustvari – neizravno odbacivanje poziva na obustavu bombardiranja tijekom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana.

XS
SM
MD
LG