Linkovi

Baxter povlači iz upotrebe nekoliko vrsta filtera za dijalizatore (5/11/01) - 2001-11-05


Nakon opsezne istrage Baxter je utvrdio moguci razlog smrti pacijenata u Spanjolskoj i u Hrvatskoj, izjavili su predstavnici europskg ureda ove americke farmaceutske tvrtke objavljujuci rezultate pokusa provedenih tokom minulog vikenda. Testovi su izvrseni na zecevima a tekucina za vlakna u dijalizatoru – jedina osumnjicena za neobjasnjive smrti bubreznih pacijenata na dijalizi – izazvala je jos uvijek neobjasnjivo pjenusanje krvi i u vecim kolicinama smrt zivotinja.

Tekucina je dakle i jedini preostali element koji je mogao dovesti do nenadane smrti bolesnika. Tvrtka je objavila da iz proizvodnje povlaci sve svoje dijalizatore tipa A i AF, “u interesu sigurnosti pacijenata”, kako je obrazlozio predsjednik Baxterove Uprave Harry Jansen Kraemer. “Smatramo svojom obavezom odmah objaviti rezultate prvih pokusa i zurno poduzeti odgovarajuce mjere premda jos traju testovi koji ce utvrditi tocne uzroke “, kaze Kraemerovo priopcenje, garnirano izrazima sucuti obiteljima stradalih. Baxter se za misljenje obratio nezavisnim laboratorijima, te americkoj administraciji.

U Spanjolskoj je u ponedjeljak objavljen definitivan nalaz strucne ekipe tamosnjeg Ministarstva zdravstva koji smrt 11 pacijenata na dijalizi u ovoj zemlji povezuje s neispravnim Baxterovim dijalizatorima, tocnije s tekucinom koja je do smrti dovela i 23 bolesnika u hrvatskim bolnicama, a potom i zivotinje za pokuse u laboratoriju. Sudeci po novinarskim pitanjima, neobjansjivih je smrtnih slucajevo zabiljezeno vise, od Texasa i Nebraske, do Tajvana i Indije. “Ukoliko se u potpunosti potvrde sumnje da je za smrt odgovorna tekucina za vlakna u dijalizatorima, Baxter je spreman preuzeti punu odgovornost, ukljucujuci i kompenzaciju obiteljima stradalih pacijenata”, izjavio je dr. Jose Divino, medicinski direktor europske podruznice Baxtera. Baxterovi su ljudi takodjer potvrdili da Pliva nije ukljucena u doradu njihovih dijalozatora i sa cijelim ovim slucajem zagrebacka tvornica nema nikakve veze.

XS
SM
MD
LG