Linkovi

Otpečaćena optužnica protiv Paška Ljubičića (31/10/01) - 2001-10-31


Pasko Ljubicic je osoba s tajne haaske optuznice za koju je prilikom obrazlaganja konacne, drugostupanjske presude optuzenima za zlocine u selu Ahmici receno da je možda i najodgovornija osoba za taj masakr.

rilikom objavljivanja odluke o snizavanju kazne dvojici i oslobadjanju trojice bosanskih Hrvata optuzenih za ratne zlocine, istaknuto je da je za slucaj Ahmica vezana i jedna zapecacena optuznica. Na njoj je ime zapovjednika 4. bataljuna Vojne policije u operativnoj zoni HVO-a za srednju Bosnu, jedinice ozloglasene po surovosti postupanja. Zapovjednik zone bio je Tihomir Blaskic, osudjen od Tribunala na 45 godina zatvora.

Blaskic ceka nastavak zalbenog postupka. Sam je Ljubicic, prema optuznici, odgovoran za progon muslimanskog stanovnistva ovog prostora po rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi. Optuznica sadrzi znane elemente iz ove mucne epizode – unistenje sela Ahmici s njegovih 116 stanovnika oznacilo je pocetak muslimansko-hrvatskog sukoba u srednjoj Bosni, a razmjeri divljastva nad civilima zaprepastili su svijet.

36-godisnji Ljubicic, znan i kao Toni Rajic, tereti se da je skupa s pripadnicima HVO-a i vojne policije planirao napade na Ahmice i jos nekoliko muslimanskih sela na tom podrucju, a 16. je travnja 1993. godine, istice optuznica, naredio ubijanje svih Muslimana podobnih za vojsku, kao i protjerivanje ostatka civilnog stanovnistva.

Ljubicic je osobno sudjelovao u akcijama . Optuznica takodjer pokriva njegovu ulogu u sirokoj kampanji etnickog ciscenja u srednjoj Bosni, za sto su do sada osudjeni Dario Kordic i Tihomir Blaksic, a za zlocin u selu Ahmici, sada vec definitivnom presudom, Vladimir Santic i Drago Josipovic. Na ljeto 1993. godine zapovjednik 4. bataljuna Vojne policije preseljen je u Mostar na funkciju zamjenika sefa tamosnje policijske uprave.

Objavljujuci skidanje pecata s Ljubiciceve otpuznice, Tribunalovo je Tuziteljstvo istaknulo da je to pocetak objavljivanja sadrzaja jos sest preostalih tajnih otpuznica. Carla del Ponte trazi skidanje pecata zato sto tajnost dokumenata nije ubrzala uhicenje otpuzenih, obrazlozila je glasnogovornica Tuziteljstva Florence Hartmann.

Tuziteljstvo smatra da saznanje o sadrzaju optuznica pomaze lovu na optuzene – mediji ih, za razliku od vlada i policija, obicno brzo detektiraju. Naravno, zakljucila je glasnogovornica, Tuziteljstvo ne iskljucuje mogucnost daljnjeg koristenja zapecacenih optuznica ocijeni li da je to dobro za tok istraga.

XS
SM
MD
LG