Linkovi

Rumsfeld: Zračni rat odvija se po planu (28/10/01) - 2001-10-28


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da se zračni rat protiv talibana odvija prema planu. U intervjuu za televizijsku mrežu ABC gospodin Rumsfeld je rekao da je ostvaren vidljiv napredak. Američki ministar obrane nije isključio mogućnost uporabe kopnenih snaga, ali je odbio kazati hoće li one biti uskoro upućene u akciju. U međuvremenu, američki zrakoplovi bombardirali su talibanske ciljeve sjeverno od Kabula. Prema izvješćima, jedna zalutala bomba usmrtila je najmanje deset civila.

Talibani su priopćili da su pokopali tijelo zapovjednika oporbenih snaga Abdula Haqa, kojeg su talibani uhvatili u petak i pogubili zbog navodne špijunaže za Sjedinjene Države. Američka administracija odbacila je takvu optužbu. U susjednom Pakistanu, tisuće teško naoružanih talibanskih sunarodnjaka stigli su na granicu s Afganistanom u pokušaju da im se priključe u borbi protiv Sjedinjenih Država. Pakistanski dužnosnici su rekli da će ih pokušati zaustaviti i vratiti natrag.

Britanski premijer Toni Blair danas je objavio izjavu u kojoj svoje sunarodnjake poziva na strpljenje u kampanji protiv terorizma. Britanski čelnik kritizirao je i izvještavanje britanskih medija koji dovode u pitanje učinkovitost vojne kampanje u Afganistanu. Gospodin Blair obratit će se naciji u utorak kada će, kako se vjeruje, pozvati Britance da ne posustanu u kampanji protiv terorizma. U svom govoru, britanski premijer će odati priznanje svom narodu, kao – kako se kaže - moralnoj naciji koja zna razlikovati dobro od zla.

Nepoznati napadači u Pakistanu otvorili su vatru na vjernike u jednoj rimokatoličkoj crkvi pri čemu su ubili najmanje 16 osoba. Napadnuta je crkva Svetog Dominika, u gradu Bahwalpur u pokrajni Punjab - u kojoj često dolazi do sukoba šiitskih i sunitskih muslimana. Nakon što su ubili zaspalog čuvara napadači su nasumce otvorili vatru na vjernike. U trenutku napada u toj crkvi se održavala protestantska misa. Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad. Papa Ivan Pavao Drugi objavio je posebnu izjavu u kojoj je taj masakr nazvao tragičnim činom netolerancije.

XS
SM
MD
LG