Linkovi

Pouke vezane uz pojavu bedrenice (24/10/01) - 2001-10-24


U današnjem pregledu pisanja američkog tiska, što New York Times, Chicago Tribune i Christian Sceince Monitor pišu o opasnostima i strahovanjima od bedrenice.

Baš kad je izgledalo da američki sustav javnog zdravstva počinje kontrolirati krizu vezanu uz bederenicu, incidenti na dva postrojenja za procesuiranje pošte otkrili su da u njemu još uvijek postoje rupe koje treba začepiti - piše uvodnik New York Timesa. Alarmantno jest da bolnica u Marylandu nije uspjela dijagnosticirati bedrenicu kod poštanskog uposlenika, koji se vratio u bolnicu sljedeći dan i umro za nekoliko sati. Taj je čovjek radio u jednom velikom centru za procesuiranje pošte u Washingtonu gdje je procesuiano i pismo sa sporama bedrenice upućene senatoru Daschleu.

Po pisanju uvodničara ovog newyorškog lista, posebno zabrinjavajuće jest to što je preminula osoba nekoliko dana stoički živjela s ovom bolešću, a bolnica u Marylandu nije korekto dijagnosticirala bedrenicu unatoč sve medijske pažnje i panike koja zbog nje vlada.

Izdvajanja za javno zdravstvo neadekvatna

Jasna poruka incidenata u poštanskim postrojenjima jest da je plan predsjednika Busha za poboljšanjem sustava javnog zdravstva kako bi se mogao nositi s bioterorizmom neadekvatan – nalazi New York Times. Većina novca - prošli tjedan dodijeljenog - od milijarde i petsto milijuna dolara za borbu protiv bioterorizma otići će na nabavu antibiotika. Samo 175 milijuna bit će odvojeno kako bi se provela prevencija na lokalnoj razini.

Teško je utvrditi koliko je novca potrebno u borbi protiv bioterorizma, a u krizi - kakva vlada danas - postoji uvijek opasnost da se na problem spiska više novca negoli ga se može korisno potrošiti, postoji opasnost da će se novac beskorisno trošiti, čak i da će doći do prevara. No koliko god bila cijena, jedna lekcija iz ovih incidenata u poštanskim postrojenjima jest da se lokalne i vlasti pojedinih država, kao i bolnice koje u njima djeluju, nalaze u prvim borbenim redovima u borbi protiv terorizma - piše uvodničar današnjeg New York Timesa, zaključujući - "Sad je od kritične važnosti da se njima pruži pomoć".

Predostrožnost umjesto straha

Chicago Tribune donosi uvodnik pod naslovom Bedrenica i zdrav razum u kojem kaže da se prenošenje spora bedrenice putem pošte može smatrati ili činom rata ili činom domaćeg terorizma. Uzevši u obzir iznenadnost tog napada i bezosjećajnost tog zla, mnogi od nas traže utješnije ohrabrenje od onog na koje imamo pravo. Mi smo nestrpljivi ljudi. U ovom slučaju želimo poreći složenost problema i želimo da nam netko kaže da smo sigurni.

Uvodničar ovog lista podsjeća da se radi o prvim slučajevima respiratornog antraksa u posljednje dvadeset i tri godine. "I mnogi od nas nerealistično očekuju da se slučaj riješi još dok se odvija. Vrijedi upamtiti, da je svatko tko je dovoljno pametan da nabavi spore bedrenice, dovoljno pametan i da otkrije način kako ih slati poštom a da ga se lako ne otkrije. A evo u što imamo pravo vjerovati: da savezni organi čine sve što mogu, na organiziran način, kako bi se riješio taj užasni zločin. I da se dužnosnici u sustavu javnog zdravstva pripremaju da što bolje i brže budu u stanju boriti se s ovom novom vrstom opasnosti" - piše Chicago Tribune, zaključujući da koliko god bilo zastrašujuće, ovaj slučaj s bedrenicom će biti, najvjerojatnije, riješen. No, to se neće dogoditi ako se usredotočimo više na našu stravu negoli na razumnu predstrožnost koja bi ograničila njezino djelovanje.

Ponovno osmišljavanje javne uprave

O predstrožnosti govori i uvodnik Christian Science Monitora. Pokušaj terorista da šire bedrenicu poštom dao je Amerikancima još jedan izazov da smireno poduzmemo mjere predstrožnosti u javnom životu i da se zaštitimo protiv takvih djela u budućnosti, čiji je cilj usađivanje straha.

Među te izazove spada i ponovno osmišljanje temeljnih postavki toga kako upravljati javnim entitetima kao što su sustav zračnog transporta, snage sigurnosti - i sad i jedna od najpoštovanijih institucija - američke poštanske službe, čiji uredi se nalaze u svim američkim zajednicama - piše u uvodniku Christian Science Monitora. Budnost ne uključuje samo da se pazi na opasnost, već da se pazi i na druge - čak i poštara u vašem susjedstvu. Jednom kad strah bude odavno prošao, Amerikanci će se prisjećati tih dana kao vremena kad su bili u stanju ponovno izgraditi mnoge obične, vitalne institucije koje su odveć lako uzimali kao da su im zajamčene - piše u uvodniku ovog lista iz Bostona.

XS
SM
MD
LG