Linkovi

Novi američki potrošač (24/10/01) - 2001-10-23


Mondeno ljetovalište Cape Cod, u Massachusettsu, jedno je od mjesta gdje su se prošlomjesečni teroristički napadi odrazili na neobičan i neočekivan način. Tamošnji posrednik za kupoprodaju nekretnina Jack Cotton prvi je zamijetio novi trend – vlasnici luksuznih ljetnjikovaca, - od kojih su mnogi upravo nedavno bili renovirani i opremljeni skupim stilskim namještajem -, uklanjaju raskoš iz svojih kuća i opremaju ih skromnijim tradicionalnim namještajem, onakvim kakav pruža osjećaj ugode i sigurnosti.

Bez obzira na priličnu dozu ironije u činjenici da netko može utrošiti dodatna sredstva kako bi se vratio ugodi skromnog življenja, i ova priča ilustrira novi potrošački trend – Amerikanci vrlo ozbiljno premišljaju o svojim životnim prioritetima. Neke ranije najnormalnije potrošačke razmaženosti, sada, u vrijeme kada su rane od terorizma još vrlo svježe, izgledaju prilično banalno.

No, mnogi kažu da su se znaci promjene potrošačkih trendova već mogli vidjeti u mjesecima koji su prethodili rujanskoj tragediji. Pad vrijednosti dionica na burzama, smanjenje potrošačkog povjerenja, pa čak i blago povećanje štednje, sve se to počelo događati prije dosta mjeseci. Još prošle zime, mnogi su Amerikanci počeli drugačijim očima gledati na ogromna sportska vozila, koja troše benzin gotovo kao kamioni, kao i na izgradnju ogromnih kuća, podrugljivo nazvanih "McMansions". I jedno i drugo izgledalo je kao epitom super-potrošačke kulture devedesetih.

Terorizam je, međutim, kažu stručnjaci, višestruko ubrzao taj trend. Po prvi puta nakon gotovo deset godina, maloprodaja je opala za skoro dva i pol posto. Uz to, i drugi pokazatelji daju sliku nacije u kojoj su vrijednosti presložene u novi redoslijed – broj razvoda je opao, pohađanje crkve vrtoglavo je poraslo, razgovori o obitelji, vjeri i stvarima koje zaista nešto znače postali su češći nego ikada ranije.

Posljednje generacije Amerikanaca koje su bile iznimno štedljive i skromne bile su one iz vremena Velike depresije, tridesetih godina prošlog stoljeća. Generacija nakon njih, baby boomeri, odrasla je u relativnom izobilju, da bi vrhunac produktivnosti dosegla upravo u vrijeme kada je Amerika bila u periodu najvećeg ekonomskog prosperiteta i blagostanja.

Međutim, njihova djeca i unučad, takozvana generacija Y, čiji su najstariji predstavnici sada u ranim dvadesetim, kako pokazuju najnovija ispitivanja, veoma su slični svojim djedovima i pradjedovima. Oni su, kažu stručnjaci, oblikovali svoj identitet kao dobro prilagođeni pripadnici grupe, oni poštuju institucije i preferiraju status quo, oni su, ukratko, reakcija na materijalizam devedesetih – tvrdi Geoff Meredith, autor knjige "Definiranje elemenata koji oblikuju tržišta". Napadi od 11. rujna, smatra gospodin Meredith, samo će učvrstiti takav identitet ove demografske skupine i, najvjerojatnije, ubrzati sličnu promjenu u onima još mlađima.

Njegovo mišljenje dijele i mnogi drugi stručnjaci, između ostalih i oni čiji je posao navesti ljude da kupuju. Marketinški stručnjaci, koji su uočili razvitak promjene potrošačkog mentaliteta još prije gotovo godinu dana, već su spremni na drugačije reklamne kampanje i plasman proizvoda.

Recimo, Walker Smith, predsjednik marketinško-konzultantske tvrtke Yankelovich, iz Chapel Hilla, u Sjevernoj Carolini, kaže da će dolazeći zimski blagdani slaviti tradicionalne američke vrijednosti – djecu, zajednicu, povezanost i integritet, autentičnost, te požrtvovnost. "U najmanju ruku, ljudi će odbijati proizvode i usluge koji umanjuju najprioritetnije vrijednosti," tvrdi gospodin Smith.

Protekli su tjedni već pokazali mijenjanje financijskih navika – povećava se štednja na bankovnim računima, kao i otplata dugova na kreditnim karticama. Možda se, nadaju se mnogi, vraća u život izreka Benjamina Franklina: "Ušteđeni penny je zarađeni penny!"

XS
SM
MD
LG