Linkovi

Afganistanski strani vladari (20/10/01) - 2001-10-21


Povijest je pokazala da se stanovnici Afganistana znaju oduprijeti stranim vladarima. To čine i sada opirući se talibanima, jer stranci čine veliki postotak talibanskih snaga. U njih su uključeni muslimani iz Pakistana, Uzbekistana, Kine, Filipina, Bangladeša, Kašmira, Čečenije, mnogih dijelova Afrike, te arapskih zemalja od Alžira do Saudijske Arabije. Zajedno s mulom Mohammedom Omarom i nekim drugim afganistanskim ekstremistima pomažu u prisilnoj vladavini nad stanovništvom Afganistana. Talibani se preuzeli vlast sredinom devedesetih godina kroz okrutnu kampanju obilježenu zločinima protiv civila, osobito zločinima nad etničkom skupinom Shi-a Hazara. Odbijajući bilo kakav politički sporazum s najvećom oporbenom grupom, Sjevernim savezom, talibani nastavljaju voditi osvajački rat. Kao rezultat, milijuni Afganistanaca izloženi su riziku smrti od neishranjenosti i drugih uzroka. Odlučni da po svaku cijenu stanovnicima Afganistana nametnu svoja radikalna vjerovanja, talibani su iskoristili ionako nedostatne državne resurse za svoju vojnu kampanju. Dobro uhranjene talibanske postrojbe uzimaju hranu i humanitarnu pomoć namijenjenu izgladnjelim civilima, uključujući i djecu.

Sredinom devedesetih godina, talibani su pružili utočište Osami bin Ladenu i njegovim teroristima iz Al-Qaide. Bin Laden je u biti potkupio talibansko čelništvo, osobito mulu Omara, kome je izgradio skupocjenu kuću. Isto tako, mula Omar je oženio jednu od bin Ladenovih kćeri. Utjecaj Osame bin Ladena je tako velik da su talibani praktično podružnica njegove terorističke organizacije. Iz Afganistana, koji je pod kontrolom talibana, Al-Qaida je vodila terorističke logore i izvodila terorističke akcije. Uključujući i napade od 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, u kojima je živote izgubilo više od pet tisuća osoba. Al-Qaida je sijala strah diljem Afganistana. U rujnu su agenti al-Qaide izvršili atentat na vojnog zapovjednika Sjevernog saveza, Ahmada Shaha Masooda, heroja afganistanskog otpora Sovjetima.

Činjenica da su talibani postali instrument strane vladavine postaje jasna mnogim afganistanskim talibanima. Zamjetan je sve veći broj dezertera iz talibanskih postrojbi, jer ljudi uviđaju da nemaju razloga dati život kako bi se zaštitili Osama bin Laden i njegovi teroristi. Čineći to, oni ne samo da spašavaju vlastite živote, nego i živote velikog broja ugnjetavanih Afganistanaca.

XS
SM
MD
LG