Linkovi

Washington - grad muzeja (18/10/01) - 2001-10-19


S gotovo stotinu muzeja, - u kojima je izloženo sve, od umjetničkih djela, preko letjelica, pa do zgnječenih novčića od jednog centa -, i još nekoliko u gradnji ili u pripremi, Washington nije samo političko središte Sjedinjenih Država, nego i najveći grad muzeja u zemlji.

Slijedećeg proljeća, otvara se Međunarodni muzej špijunaže, magnet za sve zainteresirane za tajnu povijest špijuniranja u svijetu, - premda, kad dospiju u muzej, te tajne više neće biti tako skrovite! Muzej špijunaže bit će tek jedan blok udaljen od Muzeja američke umjetnosti i Nacionalne galerije portreta. Potonja je ionako zatvorila vrata posjetiteljima zbog intenzivnog renoviranja koje će potrajati tri godine.

Tek kraća šetnja dijeli ove muzeje od washingtonskog Centra za konvencije, koji će uskoro biti zamijenjen modernijim zdanjem, izgrađenim s druge strane ulice koja ih dijeli. Uskoro "stari" konvencijski centar bit će srušen 2003. godine, a na njegovom mjestu će biti izgrađen Nacionalni muzej glazbe.

Za neke se gradove može reći da proživljavaju ekonomski procvat, neki, pak, imaju populacijski boom. U Washingtonu, definitivno se može govoriti o muzejskoj eksploziji. U slijedećih nekoliko godina, najmanje sedam velikih novih muzejskih institucija otvorit će svoja vrata posjetiteljima.

Za sada, pomno prebrojavanje muzejskih institucija pokazuje da se građanstvu nudi 91 muzej. U taj je broj uključen i ranije spomenut Muzej zgnječenih novčića. Kolekcija tog muzeja procjenjuje se, čak i kada ju se promotri s najviše optimizma, na vrijednost od jedva tridesetak dolara.

Osim projekata koji su u radu, te onih koji su tek u idejnoj fazi, i postojeći washingtonski muzeji se obnavljaju i dopunjavaju s najmodernijim high-tech postavama i, - trenutno vrlo popularnim! -, interaktivnim postavama.

Središte grada postaje sve zanimljivije planerima i graditeljima muzeja, jer je tradicionalna lokacija najvećih nacionalnih muzeja, - washingtonski Mall -, potpuno ispunjen spomenicima, memorijalnim kompleksima i, naravno, muzejima. Posljednja dostupna lokacija na travnatoj parkovnoj površini koja se proteže između spomenika predsjedniku Lincolnu i zgrade kongresa, Capitola, sada je gradilište jednog od Smithsonian muzeja – Nacionalnog muzeja američkih Indijanaca, koji će svoje impozantne prostore, - 260 tisuća četvornih stopa! -, otvoriti 2004. godine.

Što se prostora u središtu grada tiče, ozbiljno se razgovara i o vrlo high-tech verziji Nacionalnog muzeja zdravlja, zatim o Nacionalnom muzeju povijesti žena, te Nacionalnom muzeju Afro-američke povijesti i kulture, koji bi bio pod okriljem Muzejske institucije Smithsonian.

A, kad već spominjemo Smithsonian, vrijedi dodati da se njegova najveća muzejska atrakcija, - koja je isto tako i najposjećeniji muzej u svijetu uopće! -, Muzej zračnog prometa i svemirskih istraživanja, proširuje s ogromnim, hangarskim izložbenim prostorom, smještenim pokraj aerodroma Dulles, u predgrađu Washingtona. Ovaj će prostor, koji se otvara 2003. godine, izlagati letjelice i svemirske artefakte koji ne stanu u zgradu na Mallu. Recimo – svemirski raketoplan Enterprise!

No, svjetska metropola muzeja nema muzej o samom sebi! Točnije, nema još, ali će imati od 2003. godine. Muzej grada Washingtona nalazit će se u nekadašnjoj knjižnici Carnegie, u središtu grada. Povelja tog muzeja uključuje i obećanje javnosti da će svojim postavama iskazivati koncept da je čitav grad Washington jedan ogroman muzej!

XS
SM
MD
LG