Linkovi

Neki od nastradalih bubrežnih bolesnika  mogli su ostati živi (15/10/01) - 2001-10-15


Ukupno je dvadeset troje ljudi umrlo od 8-13. listopada u hrvatskim bolnicama pri liječenju hemodijalizom. Tim povodom predsjednica Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Margita Pavleković je izjavila kako se nesreće događaju.

Margita Pavleković: No činjenica je da se u subotu ujtro sa sigurnošću, prema riječima ministrice, velikom sigurnišću otkrio uzročnik svih tih nesreća. To je bio konkretan dijalizator. U subotu ujutro u sedam sati, tisuću dijaliza i više od toga, oko tisuću i dvjesto, dijaliza u Hrvatskoj treba obaviti, a da se nije nastojalo da se u roku jedan sat tog jutra svim voditeljima dijaliza ta informacija dostavi. Mi smo zaprepašteni tom nesposobnošću, ili tim nemarom - ja ću reći otvoreno - tim nemarom da se tako važna informacija od strane ministrice i svih njezinih suradnika koji su marno radili na tom slučaju ne dostavi u sve dijalize a posebno pulsku, za koju se imalo informacija da baš ima taj dijalizator i da se te smrti u Puli su dogodile tijekom subote popodneva.

Nesumnjivo je da su bar u pulskoj bolnici neki pacijenti mogli biti spašeni - kaže gospođa Paveleković.

MP: Svi koji su u subotu, dakle, umrli - ne bi umrli, bar je ta subota totalni promašaj i odgovornost po punoj snazi, kak da kažem. Iako smo mi pacijenti već u petak signalizarli privatno našim voditeljima dijaliza da se nešto događa.

Iz svih bolnica povučeni su sporni dijalizatori tvrtke Baxter, izjavio je zamjenik ministrice zdravstva Ranko Ostojić, dodavši kako se stanje u hrvastkim bolnicama normalizira.

Ranko Ostojić: Očekujemo da će danas dijalize u našim centrima - kao što znate 2300 naših građana, naših osiguranika se dnevno dijalizira -da će današnje dijalize proći redovito. I novi dijalizatori se u potpunosti tehnološki razlikuju od ovih temeljito sumnjivih inkriminiranih dijalizatotra. Dakle, oni se razlikuju u tehnološkom postupku, u svom sastavu, u svom analitičkom materijali i definitivno nema nikakvog preklapanja između onih inkriminiranih temeljito sumnjivih i ovih novih.

XS
SM
MD
LG