Linkovi

Powell danas u Islamabadu (15/10/01) - 2001-10-15


Američki državni tajnik Colin Powell danas će, kako se očekuje, razgovarati u Islamabadu s pakistanskim predsjednikom Perwezom Musharrafom o vojnoj kampanji protiv terorista u Afganistanu. Jučer je u Pakistanu jedna osoba ubijena u sukobu policije i paravojnih postrojbi s anti-američkim prosvjednicima na jugu zemlje. U međuvremenu, sadašnji i bivši pakistanski čelnici govorili su o protu-terorističkoj kampanji u intervjuima u jučerašnjim programima američkih televizijskih mreža.

Pakistanska vlada obvezala se dati podršku kampanji protiv talibanskih i terorističkih ciljeva u Afganistanu, koju predvode Sjedinjene Države. Pakistan je dopustio američkim zrakoplovima korištenje zračnih luka u zemlji, ali dužnosnici dodaju da je pakistanska uloga ograničena na logističku podršku. Pakistanska suradnja u anti-terorističkoj kampanji izazvala je anti-američke prosvjede. U intervjuu televizijskoj mreži ABC, pakistanski ministar vanjskih poslova Abdus Sattar upitan je da li njegova vlada brine kakav bi učinak mogla imati dugotrajna vojna kampanja protiv ciljeva u Afganistanu.

"Smatram da će kolateralna šteta biti veća, što duže bude trajala ova operacija, a što bude veći broj afganistanskih izbjeglica koji ulaze u Pakistan, to će više rasti i zabrinutost u Pakistanu," kaže gospodin Sattar.

Pakistanski šef diplomacije također je potvrdio izvješća da je njegova vlada zatražila od Sjedinjenih Država da se uzdrži od bombardiranja talibanskih snaga na crti bojišnice prema Sjevernom savezu kako bi se spriječilo da ta glavna oporbena grupa preuzme kontrolu nad glavnim gradom Afganistana, Kabulom. Gospodin Sattar je dodao da bi to samo destabiliziralo ionako nestabilnu situaciju.

U intervjuu koji je dala televizijskoj mreži NBC, bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto pohvalno je govorila o načinu na koji se general Perwez Musharraf postavlja u trenutnoj situaciji. Gospođa Bhutto, koja živi u egzilu i prijeti joj uhićenje zbog optužbe za korupciju ukoliko se vrati u Pakistan, kaže da je iznenađena odlukom generala Musharrafa da odlučno podrži borbu proti terorizma.

"U ovoj krizi, on je pokazao mnogo hrabrosti, a poduzeo je i korake kakve ljudi nisu očekivali. Gurnuo je u stranu dvojicu od svojih najbližih suradnika u oružanim snagama, koji su mu pomogli da dođe na vlast. Također je donio pravu odluku da stane uz međunarodnu koaliciju," kazala je.

Gospođa Bhutto je takodjer dodala da bi Afganistan i Pakistan, kao i druge muslimanske zemlje trebale ući u širu debatu o demokraciji i diktaturi. Vrijeme je za nas i za druge muslimanske zemlje, rekla je gospođa Bhutto, da restrukturiramo naše zastarjele sustave u nešto demokratskijem svjetlu. Gospođa Benazir Bhutto kaže da Osama bin Laden želi teokraciju - vjersku diktaturu i tiraniju u Afganistanu. A različite civilizacije, kaže ona, moraju se uključivati u dijalog, a ne sukobljavati.

XS
SM
MD
LG