Linkovi

Mirovni angažman Zapada na Balkanu neizmjenjen (14/10/01) - 2001-10-14


U slučaju da Washington povuče dio svojih jedinica iz mirovnih misija NATO saveza na Balkanu, američke će vojnike zamijeniti europski, potvrđeno je u Bruxellesu.

Nije odlučeno da će dio američkih trupa iz mirovnih misija NATO saveza na Balkanu napustiti teren, ukoliko se tako nešto ipak dogodi iz SFOR-a i KFOR-a otići će samo specijalizirane jedinice koje će istog trena zamijeniti njihovi europski kolege, no do danas takav zahtjev nije stigao iz Washingtona, izjavio je u glavnom sjedištu NATO saveza u Bruxellesu na redovnom susretu s novinarima, NATO-v visoki duznosnik.

U NATO nije stigla ni obavijest da Washington ovo namjerava učiniti i stoga traži od eurospkih saveznika da pripreme zamjenske trupe, glasilo je daljnje obrazloženje. Čak i u slučaju da dio američkih postrojbi iz KFOR-a i SFOR-a s Balkana preseli na terene jugozapadne Azije ili bilo kojeg drugog dijela svijeta gdje će se angažirati ljudstvo za borbu s teroristima, dio Amerikanaca ipak će ostati u regiji, sve u skladu s dogovorom da su "saveznici skupa ušli u mirovne operacije i da će zajedno izaći".

Mogućnost transfera američkih trupa na druge zadatke potvrdili su na svom neformalnom skupu i ministri obrana članica 15 Europske unije. Prema izjavi visokog izaslanika za vanjsku i sigurnosnu politku Javiera Solane europske su države spremne u datome trenutku zamijeniti Amerikance svojim snagama, kako bi mirovni zadaci NATO-a i partnera na Balkanu ostali neizmijenjeni, provođeni uz dosadašnji broj ljudi.

Tek će službena, redovna revizija angažmana NATO saveza na prostoru Balkana donijeti promjene i u broju angažiranih vojnika, kao i u eventualnoj izmjeni mandata mirovnih postrojbi.

XS
SM
MD
LG