Linkovi

Do sada, vlada odlično obavila posao (7/10/01) - 2001-10-12


Predsjednik George Bush objavio je rat međunarodnom terorizmu. Organizacija odgovorna za napade na Sjedinjene Države od 11. rujna je, kako se čini, al-Qaida, koju predvodi Osama bin Laden. Predsjednik Bush je kazao da “u više od šezdeset zemalja svijeta imaju tisuće terorista.” U okviru strategije borbe protiv njih, predsjednik Bush je kazao “lišit ćemo ih izvora financiranja, tjerati ih iz jednog mjesta u drugo, sve dok više ne budu nalazili odmora ili utočišta. Naše će mete biti i zemlje koje pružaju pomoć ili zaklon teroristima.”

Sjedinjene Države već su razmjestile gotovo trideset tisuća vojnika, nekoliko nosača zrakoplova s pratećim borbenim formacijama i nekoliko stotina zrakoplova za moguću vojnu akciju. O najnovijim događajima razgovarali smo s dva američka stručnjaka.

Problemi koje je odavno trebalo riješiti

Kenneth Pollack, zamjenik direktora za studije nacionalne sigurnosti pri Vijeću za međunarodne odnose i bivši član Vijeća za nacionalnu sigurnost, nedavno je u dnevniku Wall Street Journal objavio članak u kojem razrađuje strategiju borbe protiv terorizma. Dosadašnje američke napore na pokretanju rata protiv međunarodnog terorizma ocjenjuje pozitivno. "Administracija predsjednika Busha do sada je obavila odličan posao sastavljajući sve elemente koji će nam biti potrebni u globalnoj borbi protiv terorizma. Ona će uključivati diplomaciju i obavještajne aktivnosti, vjerojatno i do veće mjere nego same vojne operacije."

Wiliam Odom, direktor Odsjeka za studije nacionalne sigurnosti pri Institutu Hudson i bivši direktor Agencije za nacionalnu sigurnost slaže se s takvom ocjenom, ukazujući da je administracija spremna pozabaviti se pitanjima koja je trebalo već davno riješiti.

Fragmentiranost obavještajnih službi

Kao jedan od problema ističe fragmentiranost američkih protuobavještajnih aktivnosti između Saveznog istražnog ureda FBI, Središnje obavještajne agencije CIA-e i vojske. Te bi aktivnosti – ocjenjuje gospodin Odom – trebalo konsolidirati u jedinstvenu saveznu agenciju za protuobavještajne aktivnosti, koja bi bila sprema odgovoriti na nove oblike prijetnji.

Govoreći o karakteru neprijatelja, Kenneth Pollack iz Vijeća za međunarodne odnose ističe da je Osami bin Ladenu najvažniji cilj – kako je i sam rekao – ubijati Amerikance. Međutim, prema mišljenju gospodina Pollacka, da bi se bin Ladena porazilo, treba se prestati koncentrirati samo na njega i umjesto toga, treba napasti cijelu njegovu terorističku mrežu, kako ga se ne bi pretvorilo u mučenika.

Oprez - najbolje oružje protiv terorista

William Odom ukazuje da su oprezni koraci administracije predsjednika Busha ponešto smirili prvotne zahtjeve javnosti za dramatičnom akcijom. "Čak i da takva akcija bude vrlo efikasna i mi uspijemo uništiti bin Ladena i stotinjak njegovih bliskih suradnika u Afganistanu, preostala bi cijela njegova teroristička mreža, koja je važnija od njegovog sjedišta. Sjedište se lako može obnoviti ili zamijeniti, ali cijela mreža ne može. Da nas teroristi natjeraju da tako reagiramo, to bi za njih bio velik uspjeh. Ako neko vrijeme ne učinimo ništa, ipak ćemo steći političku prednost pred bin Ladenom. No, moramo ozbiljno razmisliti o tome što želimo ostvariti na dugoročnom planu. Mislim da će predsjednik imati podršku za vođenje takve razumne politike."

Važnost međunarodne koalicije

Sjedinjene Države uložile su znatne napore na sastavljanje međunarodne koalicije, koja bi trebala uključivati ne samo pojedine države, već i međunarodne organizacije poput Ujedinjenih naroda i NATO saveza. Važnost koalicije u borbi protiv terorizma doći će do izražaja – kaže gospodin Pollack – kada se udari na teroriste i kada budu morali bježati iz zemlje u zemlju.

Prema njegovom uvjerenju, Sjedinjenim će državama najteže biti uvjeriti pojedine zemlje da poduzmu često vrlo teške korake na iskorjenjivanju terorističkih ćelija. "Primjerice, u Saudijskoj Arabiji, iz koje bin Laden potječe i iz koje dobiva mnogo regruta, ima – kako znamo – vrlo utjecajnih i bogatih ljudi koji ga podržavaju. Saudijska vlada će morati poduzeti mjere protiv tih ljudi. To će biti vrlo teško. U nekim europskim zemljama, mnogi bin Ladenovi suradnici uspjeli su se sakriti u društvu. U pojedinim slučajevima postavit će se pitanje građanskih prava. Možda će trebati prijeći neke linije, koje vlade do sada nisu željele prelaziti."

Precizno i oprezno definirati neprijatelja

Za održavanje koalicije – kaže gospodin Pollack – vrlo je važno da je predsjednik pokušava precizno i oprezno definirati neprijatelja, kako bi se kasnije izbjegli nesporazumi i sukobi. Gospodin Odom dodaje: "Mislim da će se u kampanji protiv terorizma s vremena na vrijeme javljati pod-koalicije. Određene zemlje okupit će se oko nekog zadatka, dok će druge čekati po strani. No, mislim da treba istaknuti još jedno. Bin Laden počinio je strašan zločin, kojega vjerojatno smatra velikim uspjehom. Moglo bi se reći da je ostvario taktičku pobjedu. No, to bi za njega mogla biti katastrofa, jer je njegov zločin u američkoj javnosti generirao izuzetnu podršku za predsjednika. Kongres i predsjednik sada će moći poduzeti niz mjera, koje ranije ne bi mogli poduzeti. Stoga se bin Ladenova taktička pobjeda može pokazati vrlo ozbiljnom strateškom greškom."

Ili s nama, ili protiv nas

Upravo nevjerojatna snaga koju Sjedinjene Države mobiliziraju mogla bi se pokazati kao najveća prednost za ovu administraciju – drži William Odom iz Instituta Hudson. Prema njegovim riječima, Washington se sada može obratiti saveznicima i drugim zemljama s jasnom porukom: “Mi idemo u rat. Možete biti uz nas ili protiv nas.” "Evo još jednog primjera intenzivnog diplomatskog pritiska o kojem govorimo. Mnoge zemlje u koaliciji vrlo su međusobno ovisne na ekonomskom planu. Ukoliko američko gospodarstvo počne znatno slabiti – a situacija u Europi i Japanu već sada nije ružičasta – i druge zemlje naći će se u nevolji. Stoga im je u interesu da Sjedinjene Države ostanu ekonomski jake. Impresionirao me govor britanskog premijera Tonyja Blaira njegovoj Laburističkoj stranci, u kojem je naglasio da su u ratu i da je napad na Sjedinjene Države i napad na njih."

Pravi trenutak za vojnu akciju

Ocjenjujući mogućnost da će bin Laden ponovno napasti američke ciljeve, Keneth Pollack iz Vijeća za međunarodne odnose ističe da je al-Qaida već dokazala da može izvršiti vrlo uspješne, sofisticirane napade, no da za to treba biti spreman i da se treba nastaviti boriti. O mogućoj ulozi vojske, gospodin Pollack kaže: "Mislim da treba početi – kako je rekao predsjednik – tjeranjem terorista u bijeg, tako da više ne mogu naći utočište. Za sada imaju utočište u Afganistanu. Stoga bi se moglo posegnuti za izravnom vojnom silom kako bi se talibane i narod Afganistana uvjerilo da im više nije u interesu da osiguravaju bazu za al-Qaidu. Mislim da je to trenutno najbolji način da upotrijebimo vojsku. Korištenjem vojske, uz diplomatsku izolaciju i ekonomski pritisak, mislim da se stvara pritisak koji će i talibanskog čelnika Mulu Omara natjerati da se upita – Zašto toliko patimo zbog bin Ladena?"

S Kennethom Pollackom iz Vijeća za međunarodne odnose i Wiliamom Odomom iz Instituta razgovarali smo o ratu protiv međunarodnog terorizma.

XS
SM
MD
LG