Linkovi

Ashcroft: Bedrenica nema veze s 11. rujna (11/10/01) - 2001-10-11


Američki ministar pravosudja John Ascroft izjavio je da savezni dužnosnici vode istragu o tri slučaja antraksa na Floridi u kojima je jedna osoba već i oboljela i umrla, dok je kod druge dvije utvrdjeno da su bile u kontaktu s ovom bakterijom. Međutim, kako izvješćuje Jim Malone, savezni dužnosnici također pokušavaju umiriti javnost.

Ministar pravosuđa John Ascroft je u izjavi za američku televiziju rekao da nema dokaza da je antraks, odnosno bedrenica, koja je otkrivena na Floridi ukradena iz jednog od američkih laboratorija. "Vodimo istragu koja je po svojoj prirodi kriminalistička pa je pošteno reći da se radi o takvoj vrsti istrage. Jako smo zabrinuti i vrlo blisko suradjujemo s centrom za kontrolu zaraznih bolesti."

Američki ministar pravosudja također je rekao da nema dokaza o povezanosti tri slučaja pojave bedrenice na Floridi s terorističkim napadima od 11. rujna.

Takva poruka danas je također došla i članovima američkog Kongresa. Jedan od čelnik dužnosnika FBI-ja za borbu protiv terorizma Tim Caruso, ponudio je zakonodavcima i američkoj javnosti uvjeravanja da policija čini sve kako bi spriječila buduće terorističke napade. "Nema potrebe da Amerikance hvata panika. Svi smo pojačali budnost i razumljivo, reagiramo na neobične slučajeve na način kako možda ne bismo reagirali 11. rujna. Naši životi su se u tom smislu promijenili."

Značaj popisa osumnjičenih

Jučer je FBI objavio novi popis najtraženijih međunarodnih terorista, na kojoj se nalazi i Osama bin-Laden. Američki ministar pravosuđa izjavio je televizijskoj mreži ABC da se savezni istražitelji nadaju da će objavljivanje imena osumnjičenih i nuđenje novčane nagrade u visini i do pet milijuna dolara za njihovo uhićenje na kraju uroditi plodom.

"Mislim da vjerojatno još ima terorista koji žele omesti život u Americi. Vidjeli smo Osamu bin-Ladena na televiziji dok je govorio o tome da će Amerika biti ponovno napadnuta. Smatram da se trebamo pripremiti, pripremiti i u pravnom smislu. Moramo učniti sve što je moguće kako bi se prekinulo, omelo i otežalo međunarodne terorističke operacije" - rekao je ministar Ashcroft.

Dužnosnici FBI-ja ističu da su prijašnje liste najtraženijih dale određenih rezultata. Ramzi Yousef, jedan od osuđenika za prvi teroristički napad na Svjetski trgovinski centar 1993. godine, nalazio se na jednom od prijašnjih popisa, a uhićen je 1995. godine u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG