Linkovi

Nakon zračnih udara - dugotrajna, sveobuhvatna i nepokolebljiva kampanja protiv terorizma (8/10/01) - 2001-10-08


Predsjednik Bush je obećao da će Sjedinjene Države voditi dugotrajnu, sveobuhvatnu i nepokolebljivu kampanju protiv terorizma. Odlučnog izraza lica, predsjednik se obratio Amerikancima nedugo nakon što su američke i britanske snage započele zračne udare na terorističke logore i talibanske vojne objekte u Afganistanu. "Nećemo oklijevati, nećemo posustati i nećemo doživjeti neuspjeh," rekao je američki predsjednik.

Gospodin Bush se obratio Amerikancima iz povijesne sale u Bijeloj kući, u kojoj su američki predsjednici uvijek radili na održavanju mira. "Mi smo miroljubiva nacija. No, kako smo shvatili, tako naglo i bolno, u svijetu neočekivanog terora ne može biti mira. Sučeljeni s novom prijetnjom današnjice, mir možemo uspostaviti jedino progoneći one koji mu predstavljaju prijetnju," izjavio je predsjednik Bush.

Predsjednik Bush je kazao da Sjedinjene Države u ovom nastojanju podržava kolektivna volja svijeta. Prema njegovim riječima, oni koji nastavljaju štititi teroriste, počevši s talibanskim režimom u Afganistanu, čine to na vlastitu štetu. Predsjednik je ponovno iznio precizne uvjete koje je talibanima postavio prije više od dva tjedna: moraju zatvoriti logore za obuku terorista, izručiti osumnjičenog terorista Osamu bin Ladena i druge čelnike organizacije al-Qaida i pustiti na slobodu zatvorene strane humanitarne djelatnike. " Oni nisu ispunili niti jedan od naših zahtjeva i sada će to platiti," izjavio je američki predsjednik.

Predsjednik Bush je pozvao Amerikance da budu strpljivi i upozorio da možda predstoje i žrtve. Također ih je podsjetio da moraju iskazati suosjećanje, unatoč tuzi i bijesu izazvanim napadima od 11. rujna. "Potlačeni narod Afganistana upoznat će velikodušnost Amerike i naših saveznika. Dok vršimo napade na vojne ciljeve, također ćemo zračnim putem dostavljati hranu, lijekove i drugu humanitarnu pomoć izgladnjelim i napaćenim muškarcima, ženama i djeci Afganistana," istaknuo je gospodin Bush.

Nakon obraćanja naciji, predsjednik Bush se vratio u Ovalni ured, odakle je pratio vojnu operaciju. U jednom trenutku, jednom od svojih bliskih suradnika rekao je, govoreći očito o bin Ladenu i talibanima: “Jasno sam ih upozorio, a oni su moje upozorenje zanemarili”.

U zgradama savezne vlade uvedene su strože mjere sigurnosti, nakon što su počeli zračni udari. Dopredsjednik Dick Cheney – koji bi zamijenio predsjednika, ukoliko on više ne bi mogao obavljati svoju dužnost – prebačen je na tajnu lokaciju. Dužnosnici Bijele kuće našli su se u delikatnoj situaciji – pozivali su Amerikance da se vrate normalnom životu, ali i da ostanu posebno oprezni. Kako je rekao glasnogovornik Ari Fleischer: “Opasnost još uvijek postoji … ovo je ipak rat.”

XS
SM
MD
LG