Linkovi

SAD uzvraćaju udarac teroristima (8/10/01) - 2001-10-07


Sjedinjene Države započele su zračne udare na logore za obuku terorista al-Qaide i vojne objekte talibana u Afganistanu. “Ovi pažljivo odabrani ciljevi”, kazao je predsjednik George W. Bush, “izabrani su s namjerom da se zaustavi korištenje Afganistana kao baze za terorističke operacije i da se napadnu vojni kapaciteti talibanskog režima.”

Gospodin Bush je kazao da se Sjedinjenim Državama u ovoj operaciji pridružio njen dobar prijatelj Britanija. Drugi bliski prijatelji, - među kojima su Kanada, Australija, Njemačka, Francuska -, obećali su angažirati svoje snage u akciji koja se provodi. Više od četrdeset zemalja Srednjeg Istoka, Afrike, Europe i Azije pomaže na druge načine. “Borbu Sjedinjenih Država protiv terorizma,” kazao je predsjednik Bush, “podržava kolektivna volja svijeta.”

Nakon napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon od 11. rujna, predsjednik Bush postavio je talibanskim čelnicima niz jasnih zahtjeva: “Zatvorite logore za obuku terorista, izručite čelnike terorističke mreže al-Qaida, i vratite sve strance, uključujući i američke državljane, koji su nepravedno zatvoreni u Afganistanu.” Niti jedan od ovih zahtjeva nije ispunjen. “Sada će,” kazao je predsjednik Bush, “talibani platiti cijenu za to.”

“Istovremeno,” dodao je predsjednik, “potlačeni narod Afganistana upoznat će velikodušnost Amerike i naših saveznika.” Dok provode udare na vojne ciljeve, Sjedinjene Države će zračnim putem dostavljati hranu, lijekove i druge potrepštine napaćenim Afganistancima. Sjedinjene Države već su sada najveći donator humanitarne pomoći afganistanskom narodu. Sada će se humanitarni napori ubrzati, kako bi Amerika učinila za Afganistance ono što talibani nisu učinili, a to je – nahraniti narod.

Predsjednik Bush jasno je dao do znanja da su Sjedinjene Države “prijatelj afganistanskog naroda, i da su prijatelj gotovo milijarde ljudi diljem svijeta koji prakticiraju islam. Sjedinjene Države su neprijatelj svih onih koji pomažu teroristima i barbarskim kriminalcima koji profaniraju veliku vjeru ubijajući u njeno ime.”

“Danas smo,” kazao je predsjednik Bush, “usredotočeni na Afganistan, ali naša borba je širih razmjera. Svaka nacija mora stati na jednu od strana. U ovom sukobu, nema neutralnih. Ukoliko neka vlada podržava one koji su van zakona i ubojice nevinih, i sama će postati ubojica i van zakona. A tim će se samotnim putem zaputiti na vlastitu štetu.”

XS
SM
MD
LG