Linkovi

Jake mjere sigurnosti u zračnom i cestovnom prometu (4/10/01) - 2001-10-04


Pojačane mjere sigurnosti u američkim zračnim lukama i na cestama dovele su do kašnjenja u kamionskom prijevozu i djelomičnog prekida letenja privatnih zrakoplova. Kako iz Los Angelesa izvješćuje Mike O'Sullivan, iako su neke mjere predostrožnosti u međuvremenu ublažene, druge su postrožene.

Nakon napada na New York i Washington od 11. rujna, sav američki zračni promet privremeno je obustavljen. Nakon nekoliko dana, komercijalni je avio-promet ponovno uspostavljen, uz strože mjere sigurnosti. No, opći zračni promet još je uvijek ograničen, a ta se ograničenja odnose i na male privatne zrakoplove i poslovne zrakoplove.

Dok se ograničenja ublažavaju, savezni dužnosnici su privremeno zabranili letove zrakoplovima za zaprašivanje, no i ta je zabrana kasnije ukinuta. I dalje su na snazi ograničenja za privatne zrakoplove koji lete po “vizualnim pravilima letenja”. Takvi zrakoplovi ne smiju letjeti u radijusu od 40 kilometara oko većine velikih gradova.

Kontrola dozvola za prijevoz opasnih tereta

U Los Angelesu, radijske vijesti o stanju na cestama, koje se dobivaju od novinara u helikopterima, od ključne su važnosti za vozače koji svakodnevno putuju zakrčenim cestama toga grada. Novinar Chuck Street, koji iz helikoptera prati promet u području Los Angelesa, žali se na novouvedena ograničenja, jer mu otežavaju praćenje stanja na cestama i zprve ruke. "Dobivamo informacije iz dispečerskog centra policije, no te su informacije ograničene. Ne možemo ih provjeriti. Ne možemo znati gdje je došlo do zastoja prometa i ne možemo vozačima sugerirati alternativne puteve."

Vozači kamiona, koji prevoze opasne terete, također su sučeljeni s pojačanim mjerama predostrožnosti. Nedavno je, naime, uhićeno deset muškaraca podrijetlom sa Srednjeg Istoka, koji su optuženi da su prijevarom dobili dozvole za prijevoz opasnih materijala u saveznim državama Michigan, Missouri i Washington. Takva dozvola omogućuje vozaču da prevozi benzin, razne kemikalije ili druge tvari koje su opasne ili eksplozivne.

Mnogo rupa u propisima

Policija diljem zemlje provjerava terete u kamionima, a vozila koja ulaze u zemlju iz Kanade i Meksika prolaze kroz temeljite preglede. Vozač kamiona Sanford Frasier iz Californije slaže se s uvođenjem strožih mjera, te ukazuje da propisi o prijevozu opasnih materijala ranije nisu bili dovoljno strogi. "Kontrola ponekad funkcionira, ali u propisima ima dosta 'rupa', koje omogućuju zaobilaženje zakona. To se mora promijeniti."

Vlasti u Kaliforniji također su uvele strože mjere sigurnosti na branama i u vodovodima, nuklearnim elektranama i duž dalekovoda. Uprava stadiona baseball kluba Los Angeles Dodgers zabranile su unošenje ruksaka i većih spremnika na utakmice. Slične su mjere uvedene i u drugim dijelovima zemlje.

XS
SM
MD
LG