Linkovi

CSM: Rat protiv terorizma "s nijansama Hladnog rata" (2/10/01) - 2001-10-02


“Christian Science Monitor” piše o “nijansama Hladnog rata” u novom ratu. Baš poput Hladnog rata” – piše “Monitor” – “i rat protiv terorizma bit će dugoročna kampanja, koja će podrazumijevati fokusiranje američke vanjske politike na samo jedan cilj i reorganizaciju života u zemlji u skladu s tim ciljem. Poput Hladnog rata, koji je bio borba protiv komunizma, i novi rat protiv terorizma je “rat ideja”, odnosno, rat protiv radikalnog islamskog ekstremizma” – ocjenjuje "Christian Science Monitor".

“Republikanci i demokrati u Zastupničkom domu Kongresa postigli su kompromis o prijedlogu novog zakona o borbi protiv terorizma” – piše jutros “New York Times”. Prema ovom njujorškom dnevniku, novi zakon predviđa proširenje ovlasti agencija reda i zakona u prisluškivanju osumnjičenih terorista, razmjeni obavještajnih podataka o njima i zapljeni njihove imovine. No, kompromisni prijedlog također čini ovlasti o prisluškivanju privremenima, te ne udovoljava traženju Bijele kuće da se omogući vremenski neograničeno pritvaranje imigranata, osumnjičenih za veze s teroristima.

Najtiražniji američki dnevni list "USA Today" piše o povratku “vremena velike vlade”. “I republikanci i demokrati” – piše ovaj list – godinama su obećali manju i skromniju saveznu vladinu birokraciju. No, u tom trendu došlo je do naglog zaokreta zbog nedavnih terorističkih napada i usporavanja gospodarskog rasta. Ovi su faktori doveli do najvećeg proširenja vladinih ovlasti i najslobodnijeg trošenja saveznog proračuna u nekoliko desetljeća.” "USA Today" nadalje piše: “Najkonzervativniji predsjednik od Reagana danas predvodi administraciju koja stvara nova birokratska tijela, troši više na obranu, infrastrukuru i poticanje gospodarstva i pokušava proširiti svoje ovlasti u provođenju istraga o stanovnicima ove zemlje.” Ovaj list bilježi i jednu zanimljivu pojavu - Amerikanci, kako pokazuju ankete, ponovno počinju stjecati povjerenje u vladu, znatno ugroženo nakon Watergatea i Vijetnama.

"Washigton Post" jutros javlja da je predsjednik Bush nagovijestio ponovno otvaranje zračne luke Ronald Reagan, možda već danas. Podsjetimo, ovaj je aerodrom još uvijek zatvoren zbog neposredne blizine Bijeloj kući, Pentagonu i Kongresu.

XS
SM
MD
LG