Linkovi

Predajte teroriste ili predajte vlast! (2/10/01) - 2001-10-02


Britanski premijer Tony Blair upozorio je talibane da su ignorirali postavljeni im ultimatum, te da će biti sučeljeni s vojnim napadom, zbog toga što i dalje pružaju utočište Osami bin Ladenu. Kako iz Londona izvješćuje Michael Drudge, gospodin je Blair to upozorenje uputio u govoru održanom na konferenciji Laburističke stranke.

Premijer Blair uputio je talibanima oštru poruku, upozorivši da moraju izručiti Osamu bin Ladena, ili će biti napadnuti. "Cilj će biti uništavanje vojnih potencijala, presjecanje financijskih kanala, blokiranje ospkrbe, te napad na vojne postrojbe, a ne civile. Postavit ćemo zamku oko tog režima. Poručujem talibanima - predajte teroriste, ili predajte vlast. To je vaš izbor.”

Gospodin je Blair naglasio da ne postoji prijepor s civilnim stanovništvom. On je obećao da će, u slučaju rušenja talibanske vlasti, Zapad podržati više-nacionalnu vladu koja bi imala široku podršku naroda.

Predočeni dokazi o bin Ladenovoj umješanosti

Glavni tajnik NATO-saveza George Robertson izjavio je da su Sjedinjene Države Sjeverno-atlantskom savezu predočile jasne i nepobitne dokaze o umješanosti Osame bin Ladena i njegove terorističke mreže al-Qaida u napad na New York i Washington. Kako iz Bruxellesa izvješćuje Roger Wilkison, gospodin Robertson se obratio novinarima nakon što je najviši dužnosnik State Departmenta za pitanja anti-terorizma – Frank Taylor – izvjestio predstavnike NATO-a o toku istrage.

Glavni tajnik zapadnog saveza je izjavio da se na temelju dokaza koje je predočio gospodin Taylor može jasno zaključiti da su al-Qaida i Osama bin Laden sudjelovali u napadima. Gospodin je Robertson rekao da su saveznici zaključili kako se napadima upravljalo iz inozemstva, te potpadaju pod članak 5. Povelje saveza, koji naglašava da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve članice saveza. Gospodin Robertson je odbio otkriti točno koje mjere NATO namjerava poduzeti.

Upozorenje Amerikancima u Italiji

Sjedinjene države raspolažu informacijama da bi neki od simbola američkog kapitalizma u Italiji mogli biti meta terorističkih napada u idućih mjesec dana. U priopćenju objavljnom u Rimu i Washingtonu, upozoravaju se američki gradjani u Italiji da poduzmu dodatne mjere predostrožnosti te budu mnogo oprezniji.

U priopćenju se takodjer poziva Amerikance da izbjegavaju bilo kakav predmet kojim im se učini sumnjivim te da odmah kontaktiraju lokalne vlasti. U priopćenju veleposlanstva, objavljenom danas, ne navodi se neka specifična prijetnja te ju se ne dovodi u svezu s terorističkim napadima od 11. rujna.

Nova blokiranja nekretnina i novca

Europska komisija je pozvala članice da zamrznu sva sredstva organizacija i pojedinaca koje američke vlasti dovode u svezu s Osamom bin—Ladenom. Predloženi dokument služio bi kao obvezujući pravni instrument koji bi obuhvaćao tretman imovine i transfer novca u okvirima Europske unije.

Komisija ističe da će se snakcije Ujedinjenih naroda prema talibanima i Afganistanu nastaviti primjenjivati i od strane unije. U medjuvremenu, Njemačka je zamrznula 214 bankovnih računa s više do 3 i pol milijuna dolara u pokušaju da blokira funkcioniranje bin-Ladenove mreže.

Francuskoj izručen ekstremist

Muslimanski ekstremist Djamel Beghal izjavio je francuskim istražiteljima da je bio dio zavjere koja je planirala bombaški napad na američko veleposlanstvo u Parizu. Ovaj Francuz alžirskog podrijetla, kaže se u izvješćima informativnih kuća, također je rekao da je primao zapovijedi od bliskog suradnika Osame bin-Ladena. Ujedinjeni arapski emirati su nedavno izručili Djamela Beghala Francuskoj, nakon što je bio uhićen u srpnju, s krivotvorenom putovnicom.

Ruska podrška

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je čvrstu podršku vojnoj akciji koju će protiv međunarodnog terorizma voditi Sjedinjene Države. Gospodin je Putin rekao da njegovoj zemlji nisu potrebni dodatni dokazi, na temelju kojih bi se ruske obavještajne službe uključile u borbu protiv terorističkih akcija. Ruski je čelnik to izjavio u Bruxellesu, gdje je razgovarao s belgijskim premijerom Guyem Verhofstadtom.

XS
SM
MD
LG