Linkovi

Devet članova vlade putovat će komercijalnim avio-kompanijama (29/8/01) - 2001-09-28


Predsjednik Bush danas je uputio devet svojih ministara da lete komercijalnim avio-kompanijama kako bi pokazali Amerikancima da ne trebaju strahovati od letenja. Gospodin Bush je izjavio da će surađivati s Kongresom kako bi zaštita zračnih luka u Sjedinjenim Državama bila povjerena saveznoj vladi. U zrakoplovima će također biti uvedene strože mjere fizičke sigurnosti.

Čišćenje ruševina - duže od godinu dana

Vlasti u New Yorku procjenjuju da će trebati možda i godinu dana za rašćišćavanje ruševina Svjetskog trgovinskog centra. Njujorški gradonačelnik Rudolph Giuliani priopćio je danas da se još uvijek pokušava utvrditi točan broj nestalih u nedavnom napadu. Procjene nestalih kreću se trenutno između 4602 i 5960.

Gospodarski rast najslabiji u osam godina

Prema najnovijem izvještaju američkog Ministarstva trgovine, američki gospodarski rast pao je u drugom tromjesečju godine na najnižu razinu u zadnjih osam godina. Bruto domaći proizvod porastao je u spomenutom razdoblju samo 0.3 posto. Wall Street je na izvješće reagirao bolje nego što se očekivalo – cijene dionica danas su uglavnom u porastu.

Istraga u Britaniji

Britanski tužitelji priopćili su da je alžirski pilot Lotfi Raissi, koji je uhićen u Londonu, bio instruktor letenja četvorici otmičara, koji su sudjelovali u napadima na New York i Washington. Gospodin Raissi izveden je danas pred sud u Londonu, na temelju američkog uhidbenog naloga. Britanska policija uhitila ga je prošloga petka, u okviru provođenja propisa britanskih zakona o borbi protiv terorizma.

U međuvremenu, britanski ministar za odnose s Europom Peter Hain izjavio je da njegova vlada raspolaže dokazima da su za sljedećih nekoliko tjedana planirani teroristički napadi “znatnih posljedica”. Prema njegovim riječima, situacija je vrlo opasna. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw složio se s ocjenom gospodina Haina, no niti jedan od njih nije želio podrobnije govoriti o prijetnji ili potencijalnim metama napada.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravlja, na prijedlog Sjedinjenih Država, o rezoluciji o borbi protiv terorizma, koja bi predvidjela mjere za razbijanje financijskih mreža i drugih oblika podrške koje dobivaju terorističke organizacije.

BiH upozorava pripadnike al-Qaide da ne dolaze

Ministar unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine Muhamed Bešić upozorio je pripadnike al-Qaide da ne dolaze u njegovu zemlju. Prema riječima gospodina Bešića, u Sarajevo je iz vrlo pouzdanih obavještajnih izvora stigla informacija da se 70 bin Ladenovih sljedbenika sprema napustiti Afganistan i sakriti se u Bosni i Hercegovini. Gospodin Bešić je izjavio da će Bosna i Hercegovina za sve one povezane s teroristima biti pravi pakao

XS
SM
MD
LG