Linkovi

Pouke terorizma (23/9/01) - 2001-09-23


Dok Sjedinjene Države nastoje utvrditi tko je odgovoran za prošlotjedne terorističke napade, analitičari ukazuju na pouke koje se mogu izvući iz tih napada, kao i na potrebu dubljeg proučavanja terorizma.

Ralph Peters, bivši časnik američke vojske, je stručnjak za specijalni rat. Danas, on piše romane od kojih je nekima tema terorizam. U vezi terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i na Pentagon, gospodin Peters kaže da mu nije potrebna umjetnička mašta za predvidjanje raspleta ovog slučaja. "Bit ćemo krajnje ozbiljni u progonu izvršitelja tog zločina. Možda će biti potrebno neko vrijeme da se utvrdi njihov identitet, ali duboko vjerujem da u ovom slučaju odgovorni neće moći pronaći sigurno utočište.”

Očito je da su Sjedinjene Države bile iznenadjene i zatečene – kaže gospodin Peters. Iz toga se trebaju izvući pouke. "Ovo je pravi trenutak za Ameriku da vrlo temeljito preispita svoju vanjsku politiku. Ali, ono što u praksi moramo učiniti jest da prekinemo s pretjeranim oslanjanjem na tehnička sredstva u obavještajnom radu, te u tu djelatnost vratimo živog čovjeka. Uz to, moramo prekinuti spiralu stalnog kupovanja sve suvremenijih zrakoplova, te svoje oružane snage postaviti tako da učinkovitije odgovaraju na opasnosti današnjeg svijeta.”

Greške iz ljeta 1998

Što je najvažnije, nastavlja gospodin Peters, mora se pokazati odlučnost, jer borba protiv terorizma nije jednostavna. Suzbijanje terorizma može potrajati godinama. "Problem ranijih odgovora Sjedinjenih Država na terorističke akcije – dakle, na prijašnji napad na Svjetski trgovinski centar, te na razarač Cole i na veleposlanstva u Africi bio je sljedeći: odmazda koja je imala za cilj samo da nas učini zadovoljnima, često je neučinkovita. Međutim, kada uzvraćamo, onda moramo biti sigurni da smo pogodili prave ljude, jer se u protivnom samo povećavaju simpatije prema teroristima.”

Kao primjer neučinkovitosti gospodin Peters navodi američke zračne udare na Khartum i na Afganistan, nakon terorističkih napada na veleposlanstva Sjedinjenih Država u Africi, u ljeto 1998. Takve greške – kako kaže – pretvaraju i umjerene ljude u radikale.

Ključ uspjeha - pravilno izabran odgovor

Koje onda korake Sjedinjene Države trebaju poduzeti u borbi protiv terorizma?

Uskoro bi se mogle očekivati američke vojne operacije koje bi predstavljale odgovor na prošlotjedne terorističke napade na Sjedinjene Države. Onog trenutka kada dokazi o tome tko je odgovoran budu jasni, Sjedinjene će države moći izvršiti uspješnu odmazdu – smatra vašingtonski analitičar William Taylor. Preostaje pitanje – kako to učiniti?

"Nesumnjivo je da raspolažemo potencijalima, ali je pitanje - kako ćemo ih usmjeriti? Hoće li krstareće rakete Tomahawk biti lansirane s ratnih brodova? Ili će bombarderi B-2 izvršiti napade? … ili, možda, lovci-bombarderi? Radi li se o odmazdi koja zahtjeva uporabu specijalnih snaga, ili kirurški preciznu operaciju u kojoj bi se pohvatalo sve identificirane teroriste? Dakle, raspolažemo potencijalima i to cijelim nizom potencijala. No, u ovom je trenutku od ključne važnosti pravilno izabrati, na temelju obavještajnih podataka, što točno treba učiniti.”

William Taylor, koji je svojedobno bio medju čelnim ljudima vašingtonskog Centra za strateške i medjunarodne studije, kaže da se u akciji koja se priprema ne smije napraviti ni najmanja greška.

Javnost jedino svjesna obavještajnih neuspjeha

Neki analitičari postavljaju pitanje propusta koje su napravile američke obavještajne službe. Analitičar Joseph Nye upozorava, medjutim, da ne bi trebalo imati prevelika očekivanja od obavještajnih službi. Osim toga – kako kaže – uvijek se samo saznaje za neuspjehe tih službi, ali ne čuje se za uspješne operacije u suzbijanju terorističkih napada. "Nije u pitanju to da obavještajni rad doživljava potpuni neuspjeh. No, čak i da su obavještajne službe vrlo dobre, te uspijevaju spriječiti 99 od 100 planiranih napada – to nije dovoljno. Jer i neuspjeh od 1 posto može dovesti do tragedije kakvoj smo upravo bili svjedoci.”

Analitičar pri Vijeću za medjunarodne odnose, Robert Manning, smatra da se više pažnje mora posvetiti nacionalnoj obrani. Trebat će preispitati sadašnju organiziranost vlasti – kaže gospodin Manning. "Da bi se ovakvim opasnostima stalo na put, morat će se potpuno drugačije povezati Savezna agencija za elementarne nepogode, te kontraobavještajna služba FBI-a i Nacionalna garda, kao i cijeli niz drugih agencija koje trebaju suradjivati u anti-terorističkim aktivnostima.”

Značaj pravedne i i uravnotežene politike na Srednjem istoku

No, kako upozorava William Taylor, čak ni vrlo aktivna kontra-obavještajna služba neće biti dovoljna ukoliko bude nastavljena američka politika udaljavanja od drugih ljudi u svijetu. On upozorava da Amerika ne uživa naročito velik ugled kao globalni internacionalist, te da ju se u svijetu doživljava kao unilateralista, koji je sklon naglim i jednostranim akcijama.

Istovremeno, Joseph Nye naglašava da dogadjaji izazvani terorističkim napadima ne bi trebali prisiliti Sjedinjene Države da odstupe od svoje vanjske politike. "Ono što je izvanredno značajno je da budemo pravedni i uravnoteženi u svojoj politici na Srednjem istoku, te da se nastavimo zalagati za mirovni proces, koji moramo pomagati bez obzira na probleme koji se dogadjaju u tom području. Istovremeno, na domaćem planu, ne smijemo biti opsjednuti sumnjičavošću prema ljudima koji su arapskog podrijetla, ili su muslimani.”

Čak i kada bi Sjedinjene Države povukle sve svoje postrojbe iz svijeta i zatvorile se u svoje granice, one bi i dalje imale neprijatelje zbog svoje moći i utjecaja – smatra gospodin Nye.

XS
SM
MD
LG