Linkovi

Govor predsjednika Busha dobio visoke ocjene (21/9/01) - 2001-09-21


Sve otkako se Franklin Roosevelt obratio Amerikancima nakon japanskog napada na Pearl Harbor 1941, niti jedan američki predsjednik do Georgea Busha sinoć nije bio sučeljen s izazovom održavanja govora takve povijesne težine. Predsjednik je dobio visoke ocjene za govor koji je bio kombinacija poziva na rat protiv terorizma i poziva na staloženost na domaćem planu.

Ankete pokazuju da je predsjednikov govor američka javnost odlično prihvatila. Dva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da više od 90 posto Amerikanaca odobrava predsjednikovo obećanje da će krenuti u akciju protiv terorista i zemalja koje ih podržavaju.

"Okupit ćemo svijet oko našega cilja, našim naporima i hrabrošću. Nećemo se umoriti, nećemo posustati i nećemo doživjeti neuspjeh.", rekao je predsjednik Bush.

Iz Kongresa predsjedniku su stigli izrazi neuobičajene dvostranačke podrške. Čelnik demokratske većine u Senatu Tom Daschle kazao je: "Želimo da predsjednik Bush zna i da svijet zna da se može osloniti na nas."

Politički analitičari kažu da je predsjednik imao u svojem govoru dva cilja, te da je – kako se čini – oba uspio ostvariti. Tom Defrank, šef washingtonskog ureda lista New York Daily News, ovako je u programu glasa Amerike ocijenio predsjednikov govor.

"Predsjednik je u osnovi pokušavao ne samo umiriti i ohrabriti američki narod, već ga i okupiti u podršci dugotrajnog i vjerojatno neugodnog sukoba."

Amerikanci su se kroz povijest okretali svojim predsjednicima kao svojim vođama u trenucima krize. Politički analitičar Stuart Rothenberg kaže da će predsjednikov govor vjerojatno potaknuti povjerenje javnosti u njegovu sposobnost da bude uspješan čelnik.

"Mislim da se pokazao kao snažan čelnik, oko kojega se zemlja može okupiti. Mislim da je njegov govor zbog toga bio tako izuzetan. Nitko za njega neće reći da je nadareni govornik kao što je bio Bill Clinton, no njegova iskrenost i odlučnost jasno su se vidjele."

Politički analitičari kažu da su teroristički napadi u New Yorku i Washingtonu ujedinili zemlju do mjere do koje nije bila ujedinjena od početka drugog svjetskog rata. No, oni također ističu da je možda najveći izazov koji se pred predsjednik postavlja održavanje podrške javnosti za dugoročnu vojnu kampanju protiv terorizma, koja bi mogla podrazumijevati i američke žrtve. (ZN)

XS
SM
MD
LG