Linkovi

Govor predsjednika Busha Kongresu i naciji (21/9/01) - 2001-09-21


“Upotrijebit ćemo sve što nam je na raspolaganju, sve diplomatske i obavještajne metode, sva policijska sredstva, svaki financijski utjecaj i sva potrebna ratna oružja kako bi prekinuli i pobijedili globalnu terorističku mrežu” obećao je u svom govoru američki predsjednik.

Odlučnim i oštrim riječima gospodin Bush je svojim sinoćnjim obraćanjem Kongresu i američkoj javnosti dao odgovore na mnoga pitanja koja ovih dana postavljaju američki gradjani. Predsjednik Bush je rekao da sve ukazuje na to da u pozadini napada stoji skupina labavo povezanih terorističkih grupa koje se okupljaju pod imenom Al-Qaida.

"Ova organizacija i njen vodja, Osama bin Laden, povezana je i s mnogim drugim organizacijama u različitm državama u svijetu, uključujući egipatski Islamski Jihad, Islamski pokret Uzbekistana, i drugi. Postoje tisuće terorista u više od 60 zemalja," rekao je gospodin Bush.

Predsjendik Bush je dodao da oni dolaze iz svojih zemalja na obuku u države poput Afganistana, da bi se razišli po svijetu i sijali zlo. Čelništvo al-Kaide, rekao je predsjednik Bush, ima veliki utjecaj u Afganistanu i podržava Talebanski režim u kontroli većeg dijela te zemlji – režima koji se brutalno odnosi protiv svojih gradjana. Sjedinjene države poštuju afganistanski narod, i trenutno mu pružaju najveću humanitarnu pomoć. Medjutim, dodao je predsjednik Bush: “Mi osudjujemo Talebanski režim.”

Gospodin Bush je uputio izravan poziv talebanskom režimu da izruči sve vodje Al-Qaide koji se kriju na njegovom teritoriju. Predsjednik je potom tražio puštanje svih stranih državljana, uključujući Amerikance koji se u Afganistanu nalaze u zatočeništvu. Talebani trebaju obustaviti obuku terorista, te dati Sjedinjenim državama potpun pristup logorima za obuku terorista, zatražio je u svom govoru predsjednik Bush, kako bi se osiguralo da ti logori budu likvidirani. Ovi zahtjevi nisu predmet pregovora, Talebani trebaju djelovati i to odmah, rekao je predsjednik Bush, ili će podijeliti njihovu sudbinu.

“Naš rat protiv terorista počinje s Al-Qaidom, ali tu ne završava”, rekao je američki predsjednik i zaključio: “Nećemo stati sve dok svaki terorist na svijetu ne bude pronadjen, zaustavljen i pobijedjen.

Predsjednik Bush je takodjer uputio poruku Muslimanima diljem svijeta: "Poštujemo vašu vjeru, slobodno je prakticiraju milijuni Amerikanaca i milijuni u zemljama koje Amerika smatra svojim prijateljima. Njeno učenje je dobro i miroljubivo. A oni koji čine zlo u ime Alaha, bogohule Alahovo ime. Teroristi su izdajice svoje vjere, pokušavajući zapravo oteti sam Islam. Neprijatelj Amerike nisu naši muslimanski prijatelji, niti naši mnogi arapski prijatelji, već radikalne mreže terorista i svaka vlada koja ih podržava."

Predsjednik je rekao da će od danas države koje ne budu uz Sjedinjene države u borbi protiv terorizma ili budu podržavale teroriste biti smatrane neprijateljskim režimima.

Gospodin Bush je pozvao američke oružane snage da budu spremne za akciju, a američke gradjane da budu mirni i odlučni. Amerikanci se pitaju kako ćemo se boriti u ovom ratu, rekao je predsjendik i odmah ponudio odgovor:

"Amerikanci ne bi trebali očekivati jednu bitku, već dugu kampanju, kakvu nikada prije nismo vidjeli. Možda će uključivati snimke dramatičnih udara kakve se moglo vidjeti na televiziji, ili pak tajne operacije," rekao je predsjednik.

Predsjednik Bush je rekao da uvodi dodatne mjere za zaštitu američkih gradjana, osnivanjem posebnog vladinog tijela za domovinsku sigurnost, kojem će na čelu stajati dosadašnji guverner savezne države Pensilvanije Tom Ridge, koji će izravno odgovarati predsjedniku. Gospodin Ridge će voditi i koordinirati sveobuhvatnu strategiju unutarnje sigurnosti.

Terorizam je prijetnja našem načinu života, rekao je gospodin Bush i dodao da terorizam treba biti zaustavljen tamo gdje nastaje. Mnogi će biti uključeni u ovu akciju, pa se molimo za sve njih, pozvao je predsjednik Bush. Ovo nije samo američka borba niti je u pitanju samo američka sloboda. Ovo je svjetska i civilizacijska borba, kaže predsjednik Bush, i zato ćemo tražiti pomoć diljem svijeta.

Unatoč stalnoj prijetnji, gospodin Buh poziva američke gradjane da nastave živjeti normalno, da nesebično pružaju pomoć kroz humanitarne organizacije, te da načela za koja se bore budu najprije načela po kojima žive. Američki predsjednik je pozvao gradjane da nastave pružati pomoć u istrazi terorističkih napada, te da imaju povjerenja u američko gospodarstvo.

Gospodin Bush je takodjer najavio uvodjenje novih sigurnosnih mjera u prometu, uključujući oružanu pratnju u putničkim zrakoplovima. Avio-kompanije će dobiti pomoć kako bi mogle nastaviti poslovanje, te utjecati na pozitivna ekonomska kretanja i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, rekao je predsjednik Bush. On je takodjer odao posebno priznanje guverneru savezne države New York Georgeu Patakiju i gradonačelniku grada New Yorka, Rudolphu Giulianiju.

Predsjednik je, izmedju ostalog, na kraju svog govora rekao: "Svi ćemo se ipak uvijek sjećati gdje smo bili u trenutku kada smo čuli vijest o terorističkim napadima. Ja ću u sjećanje nositi policijsku značku Georgea Howarda, čovjeka koji je izgubio život spašavajući druge. Dala mi ju je njegova majka."

XS
SM
MD
LG