Linkovi

Kriza američkog avio-prijevoza (20/9/01) - 2001-09-20


U Sjedinjenim Državama i dalje se bilježe teške ekonomske posljedice prošlotjednih terorističkih napada koje posebno teško pogađaju američke zrakoplovne kompanije. American Airlines i United Airlines priopćili su da će smanjiti broj uposlenika za po 20 tisuća. Prije toga, Continental Airlines i US Airways najavili su otkaz za 23 tisuće uposlenika.

Najveći proizvođač putničkih zrakoplova na svijetu, Boeing, priopćio je da će do kraja godine otpustiti i do 30 tisuća djelatnika. Bijela kuća je, kako se javlja, prezentirala Kongresu plan pomoći američkim zrakoplovnim kompanijama u iznosu od pet milijardi dolara. To je znatno manje od 17 milijardi dolara koliko su zatražili direktori vodećih američkih zrakoplovnih kompanija kako bi izbjegli bankrot.

U međuvremenu, najveći europski zračni prijevoznik, British Airways, najavio je da će zatvoriti sedam tisuća radnih mjesta i smanjiti broj letova za deset posto.

Udvostručene procjene potraživanja od osiguravatelja

Od ostalih gospodarskih vijesti izdvajamo da su dva najveća svjetska osiguravatelja, Munich Re i Swiss Re, gotovo udvostručili procjenu potraživanja koja će isplatiti zbog posljedica terorističkih napada. Ta procjena sada iznosi više od tri milijarde i 200 milijuna dolara. U Sjedinjenim Državama došlo je i do usporavanja u sektoru gradnje kuća koji se sada nalazi na najnižoj razini u proteklih deset mjeseci.

Kinezi uvode dodatne smjene za izradu američkih zastava

Jedna tvornica na istoku Kine koja proizvodi američke zastave uvela je dodatne smjene kako bi mogla zadovoljiti ogromne zahtjeve tržšta za američkim zastavama, nakon prošlotjednog terorstičkog napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Upravitelj ove tvornice, koja inače proizvodi zastave za Sjedinjene države, izjavio je da je odmah nakon terorističkih napada od 11. rujna primio hitnu narudžbu za dodatnih pola milijuna američkih zastava. Upravitelj ove kineske tvornice kaže da se radi 24 sata dnevno kako bi se uspjelo isporučiti naručeno.

Američki gradjani ovih dana masovno postavljaju zastave na svoje kuće, automobile, u urede te na druga vidna mjesta. Potražnja za američkim zastavama povećala se, kaže upravitelj ovek kineske tvornice, čitavih pet puta. Kina izvozi veliku količinu različitih roba u Sjedinjene države, a trgovinski suficit iznosio je gotovo 30 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG