Linkovi

NYT: Počela aktivacija prvog vala rezervista i pripadnika Nacionalne garde (18/9/01) - 2001-09-18


"Pentagon je počeo aktivirati prvi val rezervista i pripadnika Nacionalne garde” – javlja jutros New York Times. Prema pisanju Timesa, predsjednik Bush je priopćio da će aktivirano osoblje pomagati u raščišćavanju ruševina prošlotjednih napada, u zračnim patrolama nad Washingtonom i New Yorkom, u inspekciji brodova koji ulaze u američke luke, te će raditi policijske poslove u američkim vojnim bazama…

Najtiražniji američki dnevnik USA Today piše da se u međunarodnoj koaliciji protiv terorizma već počinju javljati pukotine. Svoje rezerve prema američkim planovima izražavaju, primjerice, Francuzi, Rusi i Egipćani, koji strahuju da bi američka vojna akcija mogla izazvati vrlo negativnu reakciju u muslimanskom svijetu. Stručnjaci za Srednji istok kažu da je predsjednik Bush možda potaknuo negativna osjećanja među muslimanima, kada je svoju protu-terorističku kampanju u nedjelju opisao kao “križarski rat”.

Chicago Tribune opisuje jučerašnji ponovni početak rada čikaške burze, koja je također prošli tjedan bila zatvorena. Kao i u New Yorku, burzovni mešetari u Chicagu počeli su dan minutom šutnje, pjevanjem pjesme “God Bless America” i skandiranjem “USA, USA, USA”. Međutim, kako piše Tribune, taj emocijama ispunjeni trenutak nije spriječio kasniji nagli pad cijena vrijednosnica u poslijepodnevnim satima.

XS
SM
MD
LG