Linkovi

Sudbina američke ekonomije u rukama potrošača (18/9/01) - 2001-09-18


Tri izravne ekonomske posljedice prošlotjednih terorističkih napada očite su: cijene dionica dramatično su pale, a potrošnja i poslovna aktivnost su znatno manje. Najgore su pogođeni američki avio-prijevoznici, koji su morali ukinuti mnoge letove te otpustiti tisuće uposlenika.

Sektor avio-prijevoza imao je velike dugove i prije ove krize. Sada, kada je putnika manje a dugovanja sve veća, avio-kompanije tvrde da im trebaju 24 milijarde dolara iz savezne blagajne, kako bi spriječili brojne bankrote.

Crni dani turizma

Bob Litan, ekonomist koji radi u washingtonskom Institutu Brookings, smatra da će Kongres udovoljiti njihovom zahtjevu. Medjutim, problemi avio-prijevoznika proširit će se na cjelokupni turistički sektor. "U to su uključeni hoteli, restorani, industrija zabave. Ljudi neće više toliko često ići u kino. Ljetovanja možda više neće biti toliko popularan način provođenja godišnjeg odmora. Mislim da će negativne posljedice biti vrlo velike", kaže Bob Litan.

A koliko velike – ovisi o američkom potrošaču, kaže Joel Houston, profesor financijskih znanosti na Sveučilištu Florida. Naime, američki se gospodarski rast temelji prvenstveno na potrošnji. "Kako će potrošači reagirati? Jesu li optimistični? Brine li ih budućnost? Ponašanje prosječnog potrošača odlučit će o sudbini mnogih sektora ekonomije", smatra profesor Houston.

Dobro je što postoji proračunski višak

To se odnosi koliko na trošenje toliko i na volju da se investira. U situaciji koju bi odlikovala opća nesigurnost, ulagači ne žele investirati u nove poslovne pothvate, ne žele preuzeti rizik koji se inače nalazi u temelju svakog rasta.

Pitanje je i koliko će trajati takva nesigurnost? Bob Litan kaže da postoje razlozi za vjerovanje da ekonomska kriza neće dugo trajati: "Na horizontu se vide i pozitivne stvari. Vlada će na vojsku i sigurnosnu problematiku općenito potrošiti dosta novca. Prema tome, neki će industrijski sektori od toga imati ogromne koristi. Hvala bogu što imamo proračunski višak, koji ćemo sada odmah morati potrošiti. Mi ćemo stimulirati vlastitu ekonomiju."

Bob Litan se nada da će taj stimulans doći dovoljno brzo, kako bi se obnovilo poljuljano povjerenje potrošača, prekinuli negativni gospodarski trendovi i obnovio dinamičan ekonomski rast.

XS
SM
MD
LG