Linkovi

Spašavanje žrtava, uklanjanje ruševina i istraga (12/9/01) - 2001-09-12


U New Yorku i Washingtonu nastavljaja se spašavanje žrtava te uklanjanje ruševina – 24 sata nakon najgoreg terorističkog napada u povijesti Sjedinjenih Država.

Mjesta na kojima su se dogodili ovi napadi izgledaju stravično. Donji dio Manhattana i dalje je obavijen dimom. Strojevi su počeli uklanjati ruševine Svjetskog trgovinskog centra, čija su oba tornja jučer srušena. Vjeruje se da se ispod ruševina nalaze tisuće žrtava, neke su možda još uvijek žive.

Njujorške su ulice, pogotovo na donjem dijelu Manhattana, još uvijek prekrivene debelim slojem prašine. Gradonačelnik Rudolf Giulliani je izjavio da su spasilačke ekipe do sada izvukle tijela barem 41 žrtve. Izvještava se i o spašavanju najmanje 6 osoba, koje su preživjele pod ruševinama. Njujorški gradonačelnik je izjavio da se gotovo 260 policajaca i vatrogasaca još uvijek vode kao nestali. Ranjenih je – barem za sada – oko 1700, što je tek preliminarna procjena. Burza na Wall streetu, i okolne ulice, u neposrednoj blizini mjesta zločina, danas su puste. Burza je zatvorena. Ispod 14. ulice Manhattan je zatvoren. Cijelu noć i jutro, brodovi i trajekti su preko rijeke Hudson prevozili ranjene do bolnica u New Jerseyu. Mostovi i tuneli koji vode na Manhattan su i dalje zatvoreni. Podzemna željeznica ugalvnom radi.

U zgradi Ministarstva obrane, u predgrađu Washingtona, iz ruševina su izvađeni posmrtni ostaci desetaka osoba, koji čekaju na identifikaciju. Dijelovi Pentagona još uvijek gore. Svi uposlenici Pentagona danas su trebali doći na posao. Preliminarna izvješća procjenjuju da se broj žrtava procjenjuje u razmjeru od 100 do 800. Spasilačke ekipe tvrde da se u ruševinama zapadnog krila Ministarstva obrane ne mogu nazrijeti znaci života. Gotovo polovica ove ogromne zgrade je proglašena nesigurnom za prolaz i rad. Na mjestu zločina nalaze se i istražitelji FBI-ja.

Izvještava se da je četvrti srušeni avion, koji je pao u zapadnom dijelu Penssylvanie, bio na putu prema Washingtonu, ili pak prema predsjedničkom ljetovalištu u Camp Davidu.

Iz Washingtona – vijest da se predsjednik Bush danas u Bijeloj kući treba sastati s čelnicima Kongresa. Državni tajnik Colin Powell u jučerašnjoj izjavio rekao je da se radilo o činu rata. Ustanove savezne vlade danas su otvorene.

U drugim dijelovima zemlje, mjere sigurnosti su također postrožene. U Saveznoj državi Washington, na obali Tihog oceana, zatvorena je brana Grand Coulee. Velik broj vojnih arsenala, širom zemlje, je osiguran pojačanim stražama, pogotovo ako se radi o skladištima kemijskog i biološkog naoružanja.

XS
SM
MD
LG