Linkovi

Jedna knjiga - jedan Chicago (11/9/01) - 2001-09-10


U Chicagu je nedavno započela akcija kojoj je cilj promicanje duha zajedništva među građanima, te širenje ljubavi prema pisanoj riječi. Pod nazivom "Jedna knjiga, jedan Chicago", građane se poziva da u što većem broju pročitaju istu knjigu, "Ubiti pticu rugalicu", američke autorice Harper Lee.

Spomenuta knjiga ne samo što je najomiljeniji literarni naslov čikaškog gradonačelnika Richarda Daleya, nego je, po mnogima, krajnje prikladno štivo za diskusiju o rasnim pitanjima. To je priča o bjelačkom odvjetniku, Atticusu Finchu, koji brani crnca optuženog za silovanje bijele žene, a sve se događa u južnjačkoj državi Alabami, tridesetih godina prošlog stoljeća.

Otkako je objavljena, knjiga "Ubiti pticu rugalicu" prodana je u više od 30 milijuna primjeraka. Mnogi znaju za priču kroz ekranizaciju ovog romana, iz 1962, u kojoj je Gregory Peck, u ulozi Atticusa Fincha, bio nagrađen Oskarom.

No, ta je knjiga, isto tako, čitavo to vrijeme i predmet kontroverzi. Brojne škole i knjižnice, diljem Sjedinjenih Država, u neko su je vrijeme zabranjivale ili sklanjale sa svojih polica, i to iz potpuno različitih razloga. Nekima nije odgovaralo portretiranje crnaca kao žrtava diskriminacije, drugima su zasmetale rasističke uvrede, premda je iz same knjige jasno da ih ona osuđuje.

Upravo ove godine, jedna je srednja škola u Oklahomi uklonila knjigu "Ubiti pticu rugalicu" sa svog popisa obvezne lektire, ustvrdivši da bi rasističke uvrede, korištene u dijalozima likova u romanu, bile uvredljive za crnačke učenike te škole. No, ona postoji u školskoj knjižnici i svakome je dostupna.

A, kad je riječ o dostupnosti knjige, novinari čikaškog dnevnog lista Chicago Tribune zaputili su se na ulice da vide kako se, nakon dva tjedna, odvija program "Jedna knjiga, jedan Chicago" i tko sve čita tu knjigu. Svoju su potragu započeli na dva mjesta koja su smatrali logičnim "srcem" čitave akcije - u gradskoj vijećnici i u središnjoj Gradskoj knjižnici Harold Washington.

Evo i nalaza! Za razliku od kafića Starbucks, u kojima se dijele letci s pozivima na sudjelovanje u akciji zbližavanja građana sa svojim gradom i međusobno, u gradskoj vijećnici, suprotno očekivanjima, nisu našli čak ni plakat kojime bi se oglašavala akcija, a kamoli da su u rukama uposlenika gradonačelnika Richarda Daleya, - kojemu je to najdraža knjiga! -, zatekli traženi naslov. No, informacijska služba ih je uvjerila da će do listopada, kada će manifestacije na temu "Jedna knjiga, jedan Chicago" biti na vrhuncu, i sama gradska vijećnica biti posve u znaku tog događaja.

U središnjoj gradskoj knjižnici saznali su da je zanimanje za "Ubiti pticu rugalicu" ogromno - za jedan od dvjestotinjak primjeraka, koliko ih knjižnica posjeduje, potrebno je upisati se na listu čekanja. Isto tako, lokalni knjižari kažu da je u posljednjih mjesec dana, ova knjiga autorice Harper Lee, postala šesta po prodaji na širem području Chicaga.

XS
SM
MD
LG