Linkovi

Reakcije na prijedlog o stvaranju zajedničkog gospodarskog prostora na Zapadnom Balkanu (10/9/01) - 2001-09-10


Ministar Joschka Fischer je predložio stvaranje zajedničkog gospodarskog prostora, nasuprot ujedinjenom europskom prostoru. Hrvatski su mediji ovu zamisao interpretirali kao izdvajanje zapadnog dijela Balkana od Evrope.

Polazeći od pretpostavke da problemi Jugoistočne Evrope nisu problemi država, već etničkih skupina, Fischer predlaže ministarsku konferenciju kao nastavak Zagrebačkog summita, na kojoj bi sudjelovale nacionalne manjine i ne-vladine organizacije, a koja bi rezultirala stvaranjem zone slobodne trgovine, odnosno "Evropskim ekonomskim područjem 2", nasuprot postojećoj evropskoj ekonomskoj zoni slobodne trgovine.

Zamjenica ministra vanjskih poslova RH, vesna Cvjetković Kurelec kaže da će vlada zatražiti dodatna objašnjenja. “Njemački ministar vanjskih poslova u svojem je non-paperu učinio jedan korak dalje k jačem regionalnom gospodarskom povezivanju. Hrvatska se, kao što je poznato, i do sada aktivno zalagala za konstruktivan pristup rješavanju odnosa sa svim svojim susjedima. Ali je poučena svojim teškim iskustvima, uvijek pa i sada, sve ideje o gospodarskom povezivanju i integraciji, a prije nego što se konačno riješe politički odnosi, primala s velikom dozom rezerve.”

Oporbena Hrvatska demokratska zajednica se oštro protivi Fischerovom prijedlogu. Ivo Sanader, predsjednik HDZ-a je o tome rekao: “Ne dolazi u obzir nikakvo ujedinjavanje na Balkanu, bilo ono gospodarske naravi, bilo ono političke, niti u bilo kojoj formi, niti bilo kada. Mi odbijamo ovaj prijedlog gospodina Fischera, i držimo da on ne vodi računa o političkim činjenicama i svemu onome što se događalo, i što se na koncu konca događa. Prijedlog nije demokratski jer nameće rješenja zemljama koje uopće ništa nisu niti pitali za takvo nešto.”

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, podsjeća na genezu Fischerove ideje: “Svatko tko je pažljivo pratio događanja zadnjih godinu dana, sjetit će se najprije prijedloga Carla Bildta o institucionalnom gospodarskom vezivanju, nakon toga je došao prijedlog trojice zastupnika CDU-a u Bundestagu, o tzv. jugoistočnoj gospodarskoj uniji, a nakon toga prijedlog Christiana Schwartz Schilinga o evropskoj jugoistočnoj gospodarskoj uniji. Nakon toga, bila su razmišljanja talijanskog ministra vanjskih poslova, koji je kazao da ima podršku Njemačke, Francuske, Colina Powella i Evropske komisije – isto tako za gospodarsko vezivanje na jugoistoku Evrope. Konačno, tu je i prijedlog Joschke Fischera, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije u Briselu, ali to je de facto oficijalni prijedlog za raspravu.”

Za Granića nema dileme koje bi zemlje bile u “evropskom ekonomskom području 2”, kako predlaže Joschka Fischer. To bi bile, rekao je Mate Granić, “Hrvatska, BiH, SRJ, Makedonija i Albanija.”

XS
SM
MD
LG