Linkovi

Umjesto Europe - Azija (7/9/01) - 2001-09-06


Sjedinjene Države razmatraju seljenje svojih postrojbi iz Europe u Aziju, kako bi odgovorile na izmjenjene realnosti suvremenog sviijeta. Naš novinar Ed Warner zamolio je nekoliko američkih analitičara da kažu kakav bi to utjecaj imalo na globalnu strategiju Sjedinjenih Država i kako bi na to reagirale druge zemlje i u Europi i u Aziji.

Osnovna pretpostavka vanjske politike Georga Busha jest da se glavna opasnost za Sjedinjene Države nalazi u Aziji. Tamo Kina postaje sve snažnija, možda i prijeteća sila, a Sjeverna Koreja i dalje ostaje prijetnja i Južnoj Koreji i cijeloj regiji. Imajući to na umu, administracija predsjednika Busha razmatra premještanje američkih postrojbi iz Europe u Aziju.

Korb: Europljani zabrinuti zbog američkog izolacionizma

Lawrence Korb jedan je od direktora washingtonskog Vijeća za vanjsku politiku i bivši viši dužnosnik američkog Državnog tajništva. Po njemu bi takav potez imao smisla, jer je Azija znatno nestabilnija od Europe. Broj od oko 100 tisuća američkih vojnika u Europi moglo bi se smanjiti za polovicu. "Europljani su vrlo zabrinuti da bi se Sjedinjene Države mogle povući u izolacionizam, kao što su to učinile između dva svjetska rata, ili da bi mogle staviti naglasak na Aziju, a na štetu Europe. Tako da mislim kako u Europi postoji određena nervoza oko toga. No smatram da ako se to učini postupno, dok će Europljani stvarati vlastite obrambene kapacitete, ti bi se problemi mogli nadići."

Williams: Vojsku je trebalo povući već odavno

Cindy Williams je znanstvenica u programu za sigurnosnu politiku Masačusetskog instituta za tehnologiju. Ona smatra da je do povlačenja američkih vojnika iz Europe trebalo doći odavno. Po njoj, od okončanja hladnog rata oni tamo nemaju nikakvu korisnu ulogu. "Početkom devedesetih držali smo sto tisuća vojnika u Europi misleći da bi moglo doći do obnavljanja moći Rusije ili čak Sovjetksog Saveza. Sad kad znamo da to nije moguće, čini mi se kao dobra zamisao da još više smanjimo taj broj."

Lawrence Korb smatra da američke postrojbe treba premjestiti iz Europe u Aziju kako bi spriječile izbijanje eventualnog sukoba u regiji, kao i ekspanzionističke tendencije Kine. "Većina zemalja u Aziji, osim Kine, priznaju da su Sjedinjene Države zemlja koja može u to područje donijeti stabilnost, a kako je Azija ogromna, povećanje broja Amerikanaca na tom kontinentu ne vjerujem da bi izgledalo baš veliko."

Predstavlja li Kina prijetnju Americi?

Gospodin Korb dopušta da bi Kina smatrala transfer američkih postrojbi u Aziju prijetnjom vlastitim ambicijama. To je - po njegovom mišljenju - još jedan razlog zašto bi američke postrojbe tamo trebale biti. Po njegovom mišljenju, spor između Kine i Tajvana je nerješiv i Kina bi mogla naposljetku pribjegnuti sili.

Cindy Williams s Masačusetskog instituta za tehnologiju slaže se s tim da Kina postaje sve moćnija sila, no ne nužno i da predstavlja prijetnju. "Stoga mislim da nam nije u interesu veći broj naših postrojbi u Aziji. Imamo problema s time kako u Aziji gledaju na naše vojnike, posebice na Okinawi i mislim da to u izvjesnoj mjeri vrijedi i za Južnu Koreju. Stoga mislim da moramo biti vrlo oprezni glede povećanja broja naših vojnika, a svakako i glede načina na koji bismo ih tamo razmjestili."

Goodman: Ako je smatramo prijetnjom, Kina će to i postati

Melvin Goodman profesor je nacionalne sigurnosti na američkom Nacionalnom ratnom koledžu i bivši viši dužnosnik Središnje obavještajne agencije CIA-e. On smatra da ukoliko Sjedinjene Države budu inzistirale da Kina predstavlja prijetnju, ona bi to doista mogla i postati. "Jasno je da te postrojbe nisu više potrebne u Europi, no nije toliko jasno da su potrebne u Aziji. Ono što me brine jest da mi stvaramo neku vrstu proročanstva u Aziji koje je samo sebi svrha, da smo zabrinuti da bi Kina mogla predstavljati prijetnju američkim interesima, da stvaramo kapacitete za bitku koja se nužno ne mora ni dogoditi."

Gospodin Goodman prisjeća se kako su američke postrojbe nastradale na azijskom kontinentu u Vijetnamu, a prije toga i u korejskom ratu. Po njemu ti sukobi ukazuju da ne treba povećavati broj od 96 tisuća američkih vojnika koliko ih se već nalazi u Aziji i u pacifičkoj regiji. Lawrence Korb na to pak odgovara da ti ratovi ukazuju da je potrebna veća spremnost Sjedinjenih Država kako ne bi u budućnosti opet morale platiti tako visoku cijenu.

XS
SM
MD
LG