Linkovi

Pregled pisanja američkog tiska (2/9/01) - 2001-09-02


Pogled na naslovne stranice jutrošnjih izdanja najvećih američkih dnevnika pokazuje da ne samo da se radi o nedjelji, nego i o nedjelji uoči praznika! Teme su, dakle, laganije. Od vanjskopolitičkih pitanja, na naslovnicama i New York Timesa i Washington Posta našlo se pitanje Kine i američkog proturaketnog štita, no najugledniji američki dnevnici na različit način pišu o ovoj temi. Njujorški Times ističe već u naslovu da će Sjedinjene Države odustati od protivljenja razvitku kineskog nuklearnog programa. Ističe se da je promjena politike dio napora da se ublaži ili ukloni protivljenje Kine planiranom američkom proturaketnom obrambenom štitu.

Washingtonski dnevnik u naslovu ističe drugačiji aspekt istog pitanja - Kini će biti predočen plan proturaketnog štita s mnogo više pojedinosti u nadi da bi time bio smanjen njezin vlastiti nuklearni program. Washington Post već gleda u sljedeći tjedan, kada se, nakon ljetnog odmora, ponovno okupljaju članovi Kongresa. Usporena ekonomija, piše Post, vjerojatno će sve planirane diskusije potisunuti u drugi plan. Administraciji predsjednika Busha predstoji obnavljanje rasprava o oportunosti smanjenja poreza već ove godine, piše današnji Post.

I, na kraju, New York Times već na naslovnici upozorava televizijske gledatelje da nova programska sezona donosi neugodna zbivanja na malim ekranima. Konkurencija kablovskih televizija tjera, naime, velike televizijske mreže da posegnu za provjerenim kratkoročnim mamcima za publiku - sumnjivi rječnik i spuštanje granice ukusa na najnižu moguću razinu, ono su što će se moći čuti u najgledanijim serijama i kontakt programima.

XS
SM
MD
LG