Linkovi

Rasizam u ruralnoj Americi (1/9/01) - 2001-08-31


Nešto više od sat vožnje od glavnog grada Sjedinjenih Država je okrug Anne Arundel, ruralni dio savezne države Maryland. U mjestu Lothian prije nekoliko tjedana oskrnavljena je jedna crkva, koju posjećuju Amerikanci afričkog podrijetla. Na zidovima su bili ispisane rasističke parole, a uništena je i kuhinja te ured, koji su se nalazili u zgradi crkve. Počinjena štata procjenjena je na oko 20 tisuća dolara.

Svećenik Craig Coates kaže da su rasističke parole otkrivene rano u jutro. "Vidjeli su daje u crkvu provaljeno, a opazili su i neke satanističke simbole, koji su bili ispisani po zidovima i podovima. Bilo je i rasističkih parola."

Iako su neki od vjernika bili prilično šokirani, gospodin Coates tvrdi da on nije bio iznenađen. Očekivao je – kako nam kaže – ovakve probleme već neko vrijeme: "Ja znam da mi živimo u društvu koje ima velike probleme s rasizmom. Zato i nisam bio iznenađen. Također sam bio svjestan da je ovaj incident prilika za kolektivni odgovor cijele zajednice."

Zajednički protiv rasizma

I zajednica je zaista i odgovorila rasistima. Prikupljen je novac za uklanjanje štete, a javilo se i mnogo dragovoljaca koji su očistili crkvene prostorije. Među onima koji su pomogli bio je i Michael Keller, čelnik lokalne organizacije Akcija mira, koja se na lokalnoj razini bori protiv rasizma. "Naši članovi su se obavezali da će, u roku od tjedan dana, reagirati na svaki rasistički ispad u našem kraju. Obavezali smo se da ćemo pomoći žrtvama te da će naš odgovor na nasilje biti proporcionalan učinjenoj šteti."

Incident u okrugu Anne Arundel, bio je jedan u nizu rasističkih ispada zabilježenih posljednjih mjeseci. Najčešće su žrtve bile crnci. No, u jednom od ispada, policija je uhitila tri mladića crnca, koji su optuženi za napad na jednu bjelkinju. Michael Keller kaže da njegova grupa najviše vremena potroši u akcijama protiv Ku Klux Klana: "I drugi su ispadi Klana bili vrlo javni i smjeli. Klan je na javnim mjestima rasparčavao svoje brošure, kojima se promovira mržnja. Ku Klux Klan je dva puta u posljednjih nekoliko godina održao javni miting, ispred zgrade lokalnog parlamenta države Maryland, ovdje u Annapolisu."

Kako reagirati na rasistički ispad?

Gospodin Keller smatra da je najvažnije ne prešutjeti rasistički incident. “Na žalost, većina upravo misli da je najbolje rasiste ignorirati, te da će oni nestati sami od sebe. Međutim, oni upravo priželjkuju takvu reakciju. Oni žele da je većina pasivna, jer to ukazuje na izvjesnu prešutnu podršku njihovim aktivnostima” – kaže Michael Keller.

Craig Coates, svećenik nedavno oštećene crnačke crkve, kaže da su on i njegovi župljani već oprostili rasistima koji su im oštetili crkvu. On smatra da bi se bijelci i crnci, zajednički, najbolje mogli oduprijeti rasizmu. Gospodin Coates slaže se s policijom koja tvrdi da se radi o izoliranim ispadima nekolicine pojedinaca koji ne izražavaju raspoloženje građana okruga.

Međutim, statistike FBI-a pokazuju da kaznena djela motivirana rasnom, vjerskom ili spolnom mržnjom nisu toliko rijetka koliko Amerikanci misle. 1999. policija je bila obavještena o čak 7800 zločina takve vrste. Polovica ih je bila motivirana rasnom nesnošljivošću. Policija u okrugu Anne Arundel je 1999. godine izvjestila o 41 rasnom incidentu u tom kraju.

XS
SM
MD
LG