Linkovi

Predsjednik Bush najavio najveće povećanje vojnih troškova u 20 godina (30/8/01) - 2001-08-30


Predsjednik Bush želi izdvojiti više novca za obranu usprkos tome što će možda morati posuditi sredstva iz mirovinskog fonda kako bi izvršio rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Gospodin Bush ističe da neće odustati od zahtjeva Kongresu za dodatnih 18 milijardi dolara za vojsku: "Prioritet u proračunu kojeg sam podnio Kongresu ima nacionalna obrana. Zatražio sam od Kongresa da prihvati najveće povećanje troškova za vojne potrebe još od vremena kada je predsjednik i zapovjednik oružanih snaga Sjedinjenih Država bio Ronald Reagan."

Medjutim, kongresni Ured za proračun tvrdi da će predsjednik morati posuditi devet milijardi dolara iz mirovinskog fonda kako bi se mogli pokriti vladini troškovi. Do smanjenja proračunskog viška za 45 posto u posljednja četiri mjeseca došlo je zbog usporavanja ekonomije i predsjednikovog smanjenja poreza za bilijun i 300 milijardi dolara.

Gospodin Bush tvrdi da smanjenje poreza nije tako negativno utjecalo na gospodarsku situaciju te da će više novca u džepovima američkih potrošača pomoći u ekonomskom oporavku iako je prema najnovijim pokazateljima bruto nacionalni dohodak u drugom kvartalu ove godine najniži u posljednjih osam godina, odnosno, ubilježen je porast od samo 0.2 posto.

Demokrati, pak, za takvu situaciju u potpunosti okrivljuju vladu i upozoravaju da je riječ o grešci koja ima ozbiljne posljedice.

XS
SM
MD
LG