Linkovi

General Myers - snažan pristaša proturaketnog štita (25/8/01) - 2001-08-24


Predsjednik George Bush jučer je za novog načelnika Združenog stožera imenovao generala Richarda Myersa. Ako imenovanje potvrdi Senat, gospodin Myers bit će prvi časnik ratnog zrakoplovstva koji je na čelo američkih oružanih snaga stao u posljednjih dvadeset godina. Gospodin Myers bi u listopadu trebao zamjeniti generala Henrya Sheltona, sadašnjeg načelnika Združenog stožera. Za izbor generala Myersa bila su odlučujuća dva čimbenika: njegovo iskustvo stečeno na azijskom kontinentu, te činjenica da je izvjesno vrijeme bio odgovoran za vojne operacije u svemiru.

Načelnik Združenog stožera je glavni predsjednikov vojni savjetnik, kao i savjetnik ministra obrane. U svojoj funkciji, čelnik oružanih snaga izravno komunicira sa zapovjednicima četiri roda vojske: kopnenih snaga, ratne mornarice, ratnog zrakoplovstva te Marinaca. General Myers, ako njegovo imenovanje potvrdi Senat, postat će čelnik oružanih snaga u trenutku kada one prolaze kroz znatne promjene – kako bi odgovorile izazovima budućnosti, od terorizma, širenja oružja za masovno uništavanje pa do rata u kibernetičkom prostoru. Derk Mitchell, bivši stručnjak Ministarstva obrane, čija je specijalnost Azija, kaže da imenovanje Richarda Myersa pokazuje koliko se suvremena američka vojna strategija promijenila.

"Činjenica da je on bio na čelu ratnog zrakoplovstva u pacifičkom području, ukazuje na to da on razumije dinamiku odnosa u Aziji. Oružane snage planiraju težište prebaciti iz Evrope u Aziju. General Myers po svojim kvalitetama odgovara takvom razvoju događaja."

General Myers, inače dugogodišnji pilot, bio je i zapovjednik Odjela ratnog zrakoplovstva za operacije u svemiru. Ta iskustva će mu biti korista zbog toga što vlada namjerava težište posatviti na nove tehnologije i ratno zrakoplovstvo, umjesto kopnene vojske – kako je to bio slučaj prošlih desetljeća. Predsjednik Bush je o ovome rekao:

"Jedan od razloga zbog kojih je Dick Myers imenovan načelnikom Združenog stožera je to što ima iskustva u operacijama u svemiru. To se vojno područje mora još bolje istražiti, moramo o tome mnogo više znati. General Myers ima iskustva s modernim tehnologijama koje vojska sve više koristi."

Prošlih 12 mjeseci, general Myers bio je zamjenik Henryu Sheltonu, sadašnjem zapovjedniku Združenog stožera. Također je i savjetovao ministra obrane o reformi oružanih snaga. Tu se istakao kao snažan pristaša novog anti-raketnog štita, kojeg Sjedinjene Države planiraju izgraditi. Položaj načelnika Združenog stožera često ujedinjuje vojne i diplomatske vještine. Ove će posljednje biti generalu Myersu također potrebno u trenutku kada američki saveznici izražavaju zabrinutost zbog planova o izgradnji anti-raketnog štita.

XS
SM
MD
LG