Linkovi

Izložba slika Sebastiaa Ribeira Salgada - 2001-08-10


Sebastiao Ribeiro Salgado dobitnik je gotovo svake vece i znacajnije nagrade – u Sjedinjenim Drzavama, u Francuskoj, Njemackoj, Nizozemskoj, Spanjolskoj, Svedskoj… Po struci ekonomist, 1973. poceo je raditi kao fotoreporter. I otada objavio nekoliko knjiga fotografija. U Medjunarodnom centru za fotografiju, u New Yorku, od kraja lipnja do 9. rujna, odrzava se izlozba njegovih fotografija pod naslovom “Migracije: Covjecanstvo u prijelazu”.

Sedam godina Salgado je putovao svijetom, prosao kroz vise od 35 zemalja, dug i neizvjestan put dijelio s gotovo sto milijuna izbjeglica koliko ih danas luta nasim planetom. I mnoge od njih fotografirao. Na mjestima svima dobro poznatim iz medjunarodnih vijesti – izbjeglice gradjanskih ratova u Africi, izbjeglice sa svih strana bivse Jugoslavije, Zidovi koji napustaju bivsi Sovjetski savez, palestinski prognanici iz Libanona, vijetnamski “boat people”, latinskoamericki egzodus u Sjedinjene Drzave, migranti u veca gradska sredista i zrtve seoskog siromastva u zemljama Azije, Srednjeg Istoka, Srednje i Juzne Amerike ….i brojne druge izbjeglicke i skupine raseljenih ljudi.

“Salgadove fotografije metafora su za milijune ljudi u cijelome svijetu koji su, ne svojom voljom, krenuli u potragu za sigurnijim i boljim zivotom. Fotografije koje govore o prenaglom porastu stanovnistva, ekoloskim katastrofama i prirodnim nepogodama, politickim i ekonomskim represijama, sukobima…. Fotografije koje govore o globalnom fenomenu masovnih migracija, o nevidjenim demografskim promjenama, o fenomenu koji utjece na svaki aspekt drustvenog, politickog i kulturnog zivota,” pise u katalogu izlozbe.

Poznati urugvajski spisatelj i kriticar – Eduardo Galeano, ovim rijecima predstavlja fotografije i njihovog autora:” (Salgado) je umjetnik: covjek koji vidi i dok to cini, pomaze i nama vidjeti. Svojim monumentalnim radom, Salgado otkriva i objelodanjuje svijet na kraju milenija: velika je to Odiseja naseg vremena, taj put na kojemu brodolomi brojem nadmasuju one koji jos nekako “plove u kursu.’”

XS
SM
MD
LG