Linkovi

Novi album Gillian Welch - - 2001-08-10


“Sountrack godine”, sada platinasti “O Brother, Where Art Thou?”, s glazbom iz istoimenog filma brace Coen, izazvao je pravu glad za bluegrassom, za starim countryjem…interes za ruralnim korijenima i hillbilly kulturom. Svi koji traze cime tu glad utaziti, porucuju glazbeni kriticari, ne trebaju ici dalje od upravo izdanih albuma dviju od pjevacica koje su se s bracom i drugim sestrama nasle na albumu “O Brother…” - Allison Krauss i Gillian Welch. “New Favorite”, naslov je albuma one prve. “Time (the Revelator)”, naslov albuma ove druge.

Gillian Welch pojavila se na sceni prije pet godina, kako je izgledalo – niotkuda. S pjesmama koje je napisala zajedno s Davidom Rawlingsom, pjesmama o smrti, Kristu, silovanju, iskupljenju, viskiju, grijehu, brzim autima, barovima, teskom zivotu i dobrodoslom kraju…ili, kako to kaze Arion Berger u Washington Postu - ”pojavila se s countryjem iz vremena davno prije no sto je country postao cool” . Istog se country-puta Gillian Welch hrabro i odvazno drzi i na ovom najnovijem, trecem po redu, albumu, no prvom pod vlastitom etiketom – Acony. Tih, sa zvukom svedenim samo na gitaru-dvije, (njen partner Rawlings uz nju je i jedini drugi glazbenik na albumu), “Time (the Revelator)” zbirka je skladbi za koju bi se svaki etnomuzikolog zakleo da su napisane tamo negdje pocetkom proslog stoljeca i bile skrivene i potisnute sve do sada.

Duet Welch i Rawlings potvrdjuje da tradicija old-time glazbe i apalacijskih balada moze biti ziva i danas. Da tradicionalni glazbeni stil moze zvucati jednako svjeze na pocetku 21-og kao sto je i na pocetku 20. stoljeca. Takodjer, Welch i Rawlings jos jednom pokazuju zasto ih je casopis Acoustic Guitar stavio na svoj popis 15-ero najvaznijih akusticnih glazbenika desetljeca. S albuma “Time (the Revelator)” – dvije: “Dear Someone” i “I Want to Sing That Rock and Roll”…..David Rawlings i Gillian Welch…..

XS
SM
MD
LG