Linkovi

Nakon bombaškog napada u Jeruzalemu Izrael poduzima osvetničke akcije (10/8/01) - 2001-08-10


Izrael je započeo osvetničke akcije zbog jučerašnjeg samoubilačkog bombaškog napada u Jeruzalemu u kojem je poginulo najmanje 15 osoba, a preko 100 je ranjeno. Izraelska policija je tijekom noći napala i nakon toga zatvorila Orient House i ostale neslužbene palestinske urede u Istočnom Jeruzalemu. Policija je, isto tako, zauzela kuću gradonačelnika Abu Disa – palestinskog sela u blizini Istočnog Jeruzalema koje je ranije bilo predloženo kao alternativni glavni grad za buduću palestinsku državu. Do ovih je akcija došlo samo nekoliko minuta nakon što su izraelski borbeni zrakoplovi uništili palestinsku policijsku postaju u gradu Ramallah na Zapadnoj obali. Palestinska ekstremna skupina Hamas preuzela je odgovornost za jučerašnji samoubilački bombaški napad koji je bio najteži napad na izraelske civile od srpnja, kada je, takodjer u samoubilačkoj akciji - ubijena 21. osoba u jednom noćnom klubu u Tel Avivu.

Svi su svjetski čelnici, uključujući i predsjednika Busha, trenutačno osudili jučerašnji bombaški napad u Jeruzalemu te su pozvali Yassera Arafata da odmah uhiti i osudi odgovorne za taj zločin. Državni tajnik Colin Powell je istaknuo kako Amerikanci neće energičnije ući u rješavanje problema na Srednjem istoku sve dok Palestinci i Izraelci ne budu sami spremni i voljni da poduzmu prvi korak:

"Rješenje za taj problem leži pred Palestincima i Izraelcima i obje strane moraju učiniti sve što mogu kako bi umanjili nasilje, smanjili provokacije i odgovore na provokacije. U suprotnom, imat ćemo, dan za danom, sve težu i težu situaciju", rekao je američki državni tajnik.

Gospodin Powell je pozvao i Arela Sharona i Yassara Arafata da spriječe osvetničke akcije, a arapske su zemlje, ranije, pozvale Sjedinjene Države da zauzmu agresivniju poziciju kako bi se nasilje okončalo. Isto tako, čelnik senatske većine, demokrat Tom Daschle, obnovio je svoj poziv Bijeloj Kući da se uloži više napora kako bi se obje strane vratile za pregovarački stol.

XS
SM
MD
LG