Linkovi

"Sumnjam da je Carla del Ponte to ikad rekla" - reakcija glasnogovornika tuziteljstva na pisanje Il Piccola (7/8/01) - 2001-08-07


Talijanski list Il Piccolo objavio je danas razgovor s glavnom tuziteljicom Haskog tribunala Carlom del Ponte, u kojem se navodi da bivsi jugoslavenski predsjednik Slobodan Milosevic nece biti optuzen za genocid na Kosovu. Istrazuje se, medjutim, mogucnost da se u optuznicu ukljuci Miloseviceva odgovornost za genocid u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini - navodi taj list. To, pak, nijece pomocnik glasnogovornika glavne tuziteljice, Jean-Jacques Joris.

Hrvatska izvjestajna agencija HINA javila je danas iz Rima da je glavna tuziteljica haskog Tribunala Carla del Ponte izjavila listu Il Piccolo da u optuznici protiv Slobodana Milosevica "nece biti optuzbe za genocid na Kosovu", ali se takva optuznica priprema u vezi sa zlocinima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini". S obzirom da je ovo prvi put da se takva tvrdnja pripisuje glavnoj tuziteljici, upitali smo zamjenika njene glasnogovornice - Jean-Jacquesa Jorisa da prokomentira tu navodnu izjavu.

"Sumnjam da je ona to ikad rekla, jer je upravo ona isticala da ce zlocini kojima ga se tereti biti poznati tek kada optuznica bude podignuta i objavljena; kako ona jos nije objavljena - nije moguce znati ni to sadrzi li optuzbe za genocid. Drugo, ukoliko je ukazala na mogucnost da ce se istraziti mogucnost za podizanje optuzbi za genocid - to bi se najvjerojatnije odnosilo na Bosnu i Hercegovinu, a ne Hrvatsku", rekao je gospodin Joris.

Upitali smo ga kako objasnjava razliku izmedju onoga sto je Il Piccolo - prema pisanju HINE - naveo da je glavna tuziteljica rekla i tvrdnje njezinog ureda da gospodja del Ponte nije mogla iznijeti sadrzaj optuznice koja se tek priprema? "Mozda je pogresno citirana, ili je, mozda, HINA pogresno protumacila pisanje Il Piccola, ili je mozda talijanski list pogresno razumio", odgovorio je Jean-Jacques Joris i dodao: "Optuzba za genocid mozda ce biti ugradjena u optuznicu za zlocine pocinjene u Bosni, iako ni to u ovom trenutku jos nije jasno; ali sto se tice Hrvatske, mislim da se to nece dogoditi."

XS
SM
MD
LG