Linkovi

New York slavi 200-godišnjicu rođenja Frederica Chopina


New York slavi 200-godišnjicu rođenja Frederica Chopina
New York slavi 200-godišnjicu rođenja Frederica Chopina
<!-- IMAGE -->

Ovih se dana širom svijeta obilježava dvjestota godišnjica rođenja skladatelja Frederica Chopina. O manifestacijama u čast velikom poljskom kompozitoru u New Yorku - prilog je poslao Adam Phillips.

Revolucionarnu etidu Frederica Chopina izvodi Kimball Gallagher, i to u Zimskom vrtu newyorškog Svjetskog financijskog centra. Njegov je koncert dio petodnevne manifestacije u ovom prostoru koja je otvorena svima – i prolaznicima i redovitim posjetiteljima koncerata. Chopinove kompozicije – valcere, mazurke, poloneze i nokturna - izvodit će više od 150 pijanista iz cijelog svijeta. Sve u svemu, 200 sati izvrsne glazbe.

Kimball Gallagher posebno se nada da će Chopina upoznati i oni koji ga do sada nisu slušali: "Nadamo se da će glazbu čuti i mnogo slučajnih namjernika koji svakodnevno prolaze kroz foajee Centra. Nadam se da će sjesti na par minuta, jer ih je glazba zaintrigirala. Chopinova glazba živa je i aktualna i danas kao i prije dva stoljeća."

Chopinova glazba istovremeno je kompleksna i jednostavna, grandiozna i intimna – zbog čega vjerojatno i danas zvuči vrlo moderno, kaže Veda Kaplinsky, pročelnica pijanističkog odjela na glazbenoj akademiji Julliard: "Chopin je, s jedne strane, posjedovao ogromnu dubinu i intenzitet, a s druge – fantastično je poznavao klavir kao instrument. Zbog toga su njegove skladbe uživanje i za izvođača a i za slušatelja. Chopinova je glazba vrlo atraktivna – jednostavno rečeno, melodije su prekrasne, harmonijski je sve izvrsno povezano, tako da vas izvedba zaista dirne."

Rođen u Poljskoj početkom 19. stoljeća, Frederic Chopin je smatran čudom od djeteta. Većinu svog kratkog života – umro je u 39. godini – proveo je u Parizu. Iako je bolovao od tuberkuloze, vodio je dinamičan i prilično kaotičan život, koji je, na osobnom planu, protekao u znaku veze s spisateljicom George Sand. Chopinov kolega, Robert Schuman, jednom je prilikom rekao da se u Chopinovim skladbama čuje 'rika topova skrivenih u cvijeću'. Frederic Chopin je bio poljski nacionalist kojeg je duboko pogodio gubitak poljske nezavisnosti nakon napoleonskih ratova. Svoje je osjećaje izrazio u poznatoj Polonezi.

No, kinesku pijanisticu Fei-Fei Donga, koja studira na Julliardu, najviše inspiriraju Chopinova nokturna: "Moj mi profesor uvijek kaže da ga sviram Chopina moram 'voljeti svaku njegovu notu, jer svaka nešto znači'. Ta je glazba puna ljubavi, ona svakoga dirne svojom jednostavnošću."

Manifestacije u čast Frederica Chopina ovaj se mjesec održavaju diljem svijeta, povodom njegovog rođendana koji je bio prvog ožujka.

XS
SM
MD
LG