Linkovi

Američka agencija za suzbijanje narkotika želi više žena agenata


Američka agencija za suzbijanje narkotika želi više žena agenata
Američka agencija za suzbijanje narkotika želi više žena agenata

<!-- IMAGE -->

Kad agenti idu u raciju na krijumčare droga većina sudionika akcije su muškarci no i žene često imaju važne uloge. DEA ima vrlo malo djelatnica i sada poduzima napor na nacionalnoj razini kako bi u svoje redove privukla više žena. Muški i ženski agenti uzajamno se, inače, poštuju i podržavaju na terenu - tvrdi Luann Tandi, agentica koja je u ovoj agenciji već 23 godine.

"Neovisno radi li se o muškarcima ili ženama naša je stručnost podjednaka. Svi smo spremni da se nosimo sa situacijama s kojima se treba nositi, dio smo skupine u kojoj su svi kompetentni u onome što rade."

Luann Tandy je provela dosta vremena na jednom od najtežih poslova - agenta u civilu koji se uvlači među krijumčare droga ne bi li ih raskrinkao. Radi se o opasnim misijama koje, kaže Luann Tandy, zahtijevaju i neke glumačke vještine.

"Premda ulazim među krijumčare narkotika kao da sam zainteresirana za prodaju droga ja to nisam i trebam glumiti da sam dio tog miljea."

No agentica Violet Szeleczky kaže da DEA treba bolji omjer muškaraca i žena.

"Među kriminalcima ima i muškaraca i žena tako i da na našoj strani trebamo muškarce i žene."

<!-- IMAGE -->

Violet Szeleczky kaže da veći dio rutinskog istražnog posla nije previše uzbudljiv tako da povremena i iznenadna opasnost možda zastrašuje žene izbog toga se ne žele zaposliti u Agenciji. Kako ističe, za brojne djelatnice DEA-e poseban je izazov balansiranje posla s ulogom majke.

"Agentica DEA-e koja je uz to majka ima dva-tri puta više posla od muškog kolege koji ima posao i obitelj."

Luan Tandy zadovoljna je svojom profesijom najviše zbog toga što smatra da time – štiti najmlađe.

"Na kraju dana odlazim kući i nadam se da su nečija djeca, uključujući i moju, sigurnija. "

U području Houstona postoji potreba za dobro uvježbanim agentima jer su upravo u tom kraju aktivne meksičke bande krijumčara droge.

XS
SM
MD
LG