Linkovi

Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za preživjelima nakon potresa u Čileu


Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za preživjelima nakon potresa u Čileu
Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za preživjelima nakon potresa u Čileu
<!-- IMAGE -->

Spasilačke ekipe u Čileu nastavljaju danas potragu kroz ruševine za preživjelima od masivnog potresa koji je pogodio središnji dio zemlje. Potres je bio snage 8,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, a do njega je došlo u ranim jutarnjim satima u subotu. Mnogi Čileanci i dalje se nalaze izvan svojih domova od straha od podrhtavanja tla od kojih su neka bila snage 6,9 stupnjeva. U potresu je poginulo preko 700 osoba i oštećeno je i do milijun i pol domova. Spasilačke ekipe rade na tome da dođu do oko 100 osoba koje se nalaze pod ruševinama jedne stambene zgrade u drugom po veličini čileanskom gradu - Conceptionu.

Tsunami, pokrenut jučerašnjim potresom, jutros je oslabljen stigao do obala Japana. Najveći valovi visine 90 centimetara udarili su u obale na sjeveru te zemlje, dok su manji visine tridesetak centimetara zabilježeni na otoku Hokkaido. Japan je inače naložio stotinama tisuća stanovnika da se evakuiraju na višu nadmorsku visinu, ali Japan nije prijavio nikakve štete. Na svojem putu po Tihom oceanu tsunami je pogodio nastanjena područja, među kojima i američku saveznu državu Havaje, no bez većih posljedica.

<!-- IMAGE -->

Pacifički centar za upozorenja na tsunami obustavio je sve uzbune osim one za Rusiju i Japan, međutim, neke zemlje, među kojima Filipini, Australija i Novi Zeland, i dalje prate razvoj situacije. Najviši valovi zabilježeni su na čileanskom otočju Juan Fernandez gdje je prema lokalnim medijima poginulo pet ljudi, a nekoliko ih se smatra nestalima. Valovi visine oko dva metra zabilježeni su u Tongi te na novozelandskom otočju Chatham. Valovi koji su udarili u obale Kalifornije bili su uglavnom manji od metra. Brojni surferi zanemarili su upozorenja na opasnost.

XS
SM
MD
LG