Linkovi

Čile pogodio masivni potres jačine 8,8 stupnjeva


Čile pogodio masivni potres jačine 8,8 stupnjeva
Čile pogodio masivni potres jačine 8,8 stupnjeva
<!-- IMAGE -->

Masivni potres jačine 8,8 stupnjeva pogodio je Čile, usmrtivši više od 300 ljudi i izazvavši rušenja zgrada, cesta i mostova. Uništeno je i do milijun i pol domova. Potres – koji je trajao minutu i pol! - dogodio se u subotu, u pola četiri ujutro, s epicentrom u pacifičkom podmorju, oko stotinu kilometara udaljenom od Concepciona, drugog po veličini grada u Čileu. Kasnije su uslijedili deseci jakih potresanja tla, uključujući i jedan jačine 6,9 stupnjeva.

Predsjednica Čilea Michelle Bachelet proglasila je 'stanje katastrofe' u čitavom središnjem dijelu zemlje. Potres je uništio ceste, zgrade i mostove, te iza sebe ostavio ulice pune ruševina i nekoliko urušenih bolnica, kao i brojne požare. U glavnom gradu Santiagu, oštećen je međunarodni aerodrom, koji je sada zatvoren za promet. Telefonske i elektroopskrbne linije su u mnogim područjima uništene, otežavši komunikacije. No, premda su pogođene i mobilne telefonske veze, neki internetski sajtovi – poput Twittera – nisu bili pogođeni.

Prema američkoj nacionalnoj geološkoj službi, USGS, potres jačine 8 i više stupnjeva klasificiran je kao 'veliki' potres, koji može izazvati ogromne štete.

Najjači ikad zabilježeni potres pogodio je isto područje Čilea 1960. Bio je jačine 9,5 stupnjeva i izazvao je tsunami koji je devastirao zemlje Tihog oceana, uključujući Japan i Filipine. Potres koji je uništio glavni grad Haitija Port-au-Prince bio je jačine 7 stupnjeva. Jučerašnji potres u Čileu bio je 800 puta jači, ali, kako je epicentar bio u podmorju, manji mu je bio potencijal za ogromne štete od onoga na Haitiju, kažu američki stručnjaci.

XS
SM
MD
LG