Linkovi

Umro bivši američki državni tajnik Alexander Haig


Umro bivši američki državni tajnik Alexander Haig
Umro bivši američki državni tajnik Alexander Haig
<!-- IMAGE -->

Bivši američki državni tajnik, umirovljeni general sa četiri zvjezdice i svojedobni predsjednički kandidat Alexander Haig umro je u dobi od 85 godina. Članovi njegove obitelji kažu da je Haig umro u bolnici u Baltimoreu od komplikacija izazvanih infekcijom.

U pismenom priopćenju, predsjednik Barack Obama je nazvao Haiga velikim Amerikancem koji je svojoj zemlji služio odlično i sa čašću. Haig je radio za trojicu američkih predsjednika - Richarda Nixona, Geralda Forda i Ronalda Reagana.

Nakon vojne karijere koja je uključila i služenje u Korejskom ratu i u Vijetnamu, Haig je 1970. postao savjetnik Nacionalnog vijeća za sigurnost u Bijeloj kući Richarda Nixona. Kasnije, postao je šef ureda predsjednika Nixona.

Kraće vrijeme Haig je radio i u administraciji predsjednika Forda prije nego što je postao zapovjednik snaga NATO saveza u Europi. G. 1981. vratio se u Washington, gdje je godinu dana bio državni tajnik u administraciji predsjednika Reagana.

G. 1988. Haig je vodio neuspješnu kandidaturu za nominaciju Republikanske stranke za predsjedničke izbore.

Vjerojatno je najbolje poznat po primjedbi koju je izrekao dok je bio državni tajnik pod predsjednikom Reaganom, 1981. Kada je predsjednik Reagan bio hospitaliziran nakon pokušaja atentata, Haig je na televiziji rekao da je sad kontrola u njegovim rukama, što je izgledalo kao prekoračenje ustavnih odredbi o nasljeđivanju predsjedničkih dužnosti i ovlasti. Kasnije je napisao da je bio kriv za 'loš sročenu primjedbu'. Američki ustav propisuje da nasljeđivanje predsjednika ide ka dopredsjedniku, potom ka predsjedatelju Zastupničkog doma kongresa, pa na senatora s najvećim senioritetom u stranci na vlasti, pa tek tada na državnog tajnika.

XS
SM
MD
LG