Linkovi

Alexander Haig - 'najbolji primjer američke tradicije ratnika-diplomata'


Alexander Haig - 'najbolji primjer američke tradicije ratnika-diplomata'
Alexander Haig - 'najbolji primjer američke tradicije ratnika-diplomata'
<!-- IMAGE -->

Bivši američki državni tajnik i savjetnik trojice američkih predsjednika, Alexander Haig, koji je preminuo krajem prošlog tjedna u osamdeset petoj godini života, bio je poznat po svojoj uspješnoj vojnoj karijeri, diplomatskoj vještini i, ponekad, kontroverznim komentarima.

Alexander Haig služio je u administracijama niza republikanskih predsjednika kao savjetnik od povjerenja, uspješni diplomat dok se u vojnoj hijerarhiji popeo do najvišeg čina – generala s četiri zvjezdice. Kao pomoćnik savjetnika za Nacionalnu sigurnost Henryja Kissingera, Alexander Haig je igrao ključnu ulogu u mirovnim razgovorima koji su doveli do Pariškog mirovnog sporazuma o okončavanju Vijetnamskog rata. Haig je također pomagao u pripremama za povijesni put predsjednika Richarda Nixona u Kinu 1972. godine.

Alexander Haig je služio kao šef osoblja predsjednika Nixona i vjeruje se da je imao udjela u pregovorima koji su doveli do predsjednikove ostavke 1974. godine i do toga da Gerald Ford preuzme predsjednički položaj. Potom se vratio natrag u vojsku kao zapovjednik američkih snaga u Europi i kao vrhovni zapovjednik NATO saveza.

<!-- IMAGE -->

Odstupio je s dužnosti tijekom administracije predsjednika Jimmyja Cartera zbog njegovih postupaka u tzv. iranskoj talačkoj krizi. Nakon kratkog razdoblja koje je proveo u privatnom sektoru, umirovljeni se general vraća u javnu službu kao državni tajnik u administraciji predsjednika Ronalda Reagana. Njegovih sedamnaest mjeseci na čelnom položaju američke diplomacije bilo je obilježeno oštrim stavom prema Sovjetskom Savezu ali i rivalstvom s drugim visokim dužnosnicima administracije.

Profesionalni diplomati odavali su Haigu priznanje zbog nastojanja da uspostavi stabilne odnose sa Sovjetskim Savezom. Provodio je također tzv. "leteću diplomaciju" između Britanije i Argentine dok je uzaludno pokušavao spriječiti rat zbog Falklandskih otoka.

Ipak, Alexander Haig mogao bi ostati najbolje upamćen po izjavi nakon neuspjelog atentata na predsjednika Reagana 1981. godine. Razgovarajući s novinarima uživo na televiziji nekoliko sati nakon atentata, državni tajnik Haig je pokušao pružiti uvjeravanja Amerikancima da vlada funkcionira.

"Gospodo, po Ustavu imamo predsjednika, dopredsjednika i državnog tajnika, tim redoslijedom. I ukoliko predsjednik odluči da prepusti kormilo dopredsjedniku, to će i učiniti. U ovom trenutku ja kontroliram situaciju u Bijeloj kući, očekujući povratak dopredsjednika s kojim sam u stalnom kontaktu i ako dođe do neke situacije, ja ću prvo provjeriti s njim" - izjavio je tom prilikom Haig.

Neki su kritizirali dio izjave 'ja kontroliram situaciju' - kao Haigov pokušaj da proširi svoje ovlasti dok je tadašnji predsjednik George Bush bio u zrakoplovu na putu iz Teksasa za Washington.

<!-- IMAGE -->

Haig je kasnije napisao kako se nije najprikladnije izrazio. Godine 1988. Alexander Haig se neuspješno natjecao za republikansku predsjedničku nominaciju. U to je vrijeme opet radio u privatnom sektoru a komentirao je i vanjskopolitička zbivanja na televiziji.

U priopćenju predsjednika Baracka Obame kaže se da je Alexander Haig "najbolji primjer naše tradicije ratnika-diplomata'. Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da Haig stekao čast na bojnom polju, povjerenje predsjednika i priznanje zahvalne zemlje. A George Shultz, koji je Haiga naslijedio na mjestu državnog tajnika, nazvao ga je 'domoljubom domoljuba'.

Alexander Haig umro je u subotu u bolnici Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu od komplikacija vezanih uz jednu upalu. Iza sebe ostavlja suprugu, s kojom je bio u braku šezdeset godina, troje djece i osam unuka.

XS
SM
MD
LG