Linkovi

Predsjednik Barack Obama ugostio Dalaj Lamu


Predsjednik Barack Obama ugostio Dalaj Lamu
Predsjednik Barack Obama ugostio Dalaj Lamu

Predsjednik Barack Obama susreo se danas u Bijeloj kući s Dalaj Lamom, prognanim duhovnim čelnikom Tibeta, unatoč žestokih prosvjeda od Kine.

<!-- IMAGE -->

Dalaj Lama je rekao novinarima nakon razgovora da je s američkim predsjednikom razgovarao o promicanju vjerskog sklada i ljudskih vrijednosti, kao i o sve većoj ulozi žena kao čelnika.

Do ovog je susreta danas došlo u Sobi zemljovida u Bijeloj kući, a ne u predsjednikovom službenom Ovalnom uredu.

Bijela kuća je objavila službene fotografije s ovog susreta, koji je bio zatvoren za medije.

Ovaj susret je izazvao ogorčene kineske komentare koja je jasno dala do znanja da mu se "oštro" protivi. Kina je prošli tjedan pozvala Sjedinjene Države da "odmah povuku" poziv Dalaj Lami.

<!-- IMAGE -->

Dalaj Lama u Washingtonu susreće i američku državnu tajnicu Hillary Clinton.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova prošli je tjedan rekao da bi ovaj susret mogao dodatno nanijeti štetu američko-kineskim odnosima, koji su u posljednje vrijeme opterećeni planiranom američkom prodajom oružja Tajvanu, neslaganjima glede kineske monetarne politike i američke zabrinutosti zbog kineske cenzure Interneta.

Dalaj Lama je Sjedinjene Države posjetio i prošle godine, neposredno prije puta predsjednika Obame u Kinu. Međutim, predsjednik Obama je tada odlučio da se ne susreće s tibetanskih duhovnim vođom prije puta u Peking, već poslije.


XS
SM
MD
LG